Fotbolltransfers.com - Inför AIK - IFK Göteborg
Inför AIK - IFK Göteborg
Publicerad: 2017-10-30 14:06

Vi har kommit fram till den näst sista omgången av Allsvenskan 2017. AIK är på jakt efter att bli bäst i stan, samt Europaspel. På den andra sidan står IFK Göteborg vilket betyder att hett klassikermöte väntar. Det blir något att se fram emot.

AIK har slutat före IFK Göteborg merparten av de senaste säsongerna. Göteborg har dock ett övertag i de senaste möten lagen emellan. I augusti vann "Blåvitt" med 2-1. Göteborg har fem vinster på de senaste mötena, AIK en och ett oavgjort resultat. Ett märkbart övertag.

AIK:s form är dock fortsatt god. Laget har inte förlorat sedan mitten av augusti, och har tio poäng på de senaste fyra matcherna. AIK har två poäng ner till Djurgården och fem ner till Östersund och Häcken. En poäng i denna match ger ytterst goda möjligheter till spel i Europa nästa säsong. Prestationen mot Malmö lovar dessutom gott.

AIK skapade definitivt tillräckligt med målchanser mot Malmö för att vinna matchen. Resultatet var inte ologiskt, och kanske rättvist. AIK skapade dock upp emot sex goda målchanser och borde varit skarpare i de avgörande lägena. AIK var dock starka centralt och anföll både kraftfullt och varierat.

AIK:s mittfält bara fortsätter att växa tillsammans. Johan Blomberg och Kristoffer Olsson tillhörde planens bästa senast. De klarar av att växeldra med varandra och gör sig bra vid både uppspel och på den sista tredjedelen. Nästa år lär de bilda mittfält med Enoch Kofi Adu, som blev klar i veckan. 

En nyckel för AIK blir att få Göteborgs relativt långsamma backlinje i rörelse. AIK inkluderar sina två anfallare på ett betydligt bättre sätt än i våras. De kommer till fler avslut - samtidigt som de deltar mer i spelet längre ner i banan. Henok Goitom stod för en fantastisk insats mot Malmö, trots att bollen inte gick i mål. 

Det som kan oroa AIK är lagets avstängningar. Haukur Hauksson är avstängd. Där kan Jesper Nyholm agera ersättare, men Hauksson hade behövts i och med att även Daniel Sundgren är avstängd. Johan Blomberg tar eventuellt klivet ut på kanten, annars lär det bli Robert Taylor.

Göteborgs höst har ofta bestått av två bra och sedan två sämre matcher i rad. Så verkar det fortsätta. Efter två raka vinster föll Göteborg tungt mot Östersund. Resultatet blev bara 1-0, men Östersund var stundtals överlägsna. Nu återstår det att se om Göteborg kan ladda om. 

Göteborg fortsätter att invänta framtiden. Truppen är oviss till nästa säsong och det är fortfarande oklart vem som tränar laget. Flera spelare slåss för nya kontrakt och det bör motivera till två bra insatser. Chansen att komma på övre halvan är realistisk, men inte alls självklar.

Göteborg försöker ofta såra motståndet i djupled med två anfallare. Det kommer definitivt vara ett anfallsvapen mot AIK. Det var det som avgjorde sommarmötet och är ett av få sätt som Göteborg står sig bra mot AIK. Boman och Hysén har fått stort förtroende sedan Westerberg blev huvudtränare. De startar förmodligen i anfallet.

Göteborg bör ligga lågt och inte gå bort sig för högt. Som sagt, lagets mittlås är inte det snabbaste och de möter en hårt jagande Nicolas Stefanelli. Omställningarna måste gå fort och Sören Rieks blir extremt viktig tillsammans med anfallarna. Ytan måste skapas, och de bör låta AIK föra matchen.

August Erlingmark är avstängd. Det är dock det enda riktiga avbräcket för Göteborg. Truppens bredd är bra, även om den saknar spets och kuggar på sina håll. Det är i alla fall en relativt stark elva som kommer till start. 

AIK:s fem senaste matcher:
Sundsvall - AIK 0-0
Häcken - AIK 1-6
AIK - Elfsborg 5-2
AIK - Jönköping 2-0
Malmö - AIK 0-0

Preliminär startelva:
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Taylor, Blomberg, Olsson, Ishizaki, Lindqvist - Goitom, Stefanelli.

Göteborgs fem senaste matcher: 
Hammarby - Göteborg 2-1
AFC Eskilstuna - Göteborg 1-0
Göteborg - Sirius 4-0
Halmstad - Göteborg 1-2
Göteborg - Östersund 0-1

Preliminär startelva:
Dahlberg - Salomonsson, Rogne, Wiklander, Adekugbe - Diskerud, Da Garca, Eriksson, Rieks - Boman, Hysén

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus