Fotbolltransfers.com - Inför Malmö FF - AIK
Inför Malmö FF - AIK
Publicerad: 2017-10-23 16:19

Med tre omgångar kvar av Allsvenskan väntar dubbla möten i toppstriden. Häcken ska försöka skaka liv i kampen om Europa när de möter Djurgården. Under måndagen spelar sedan Malmö mot AIK i ett ytterst hett rivalmöte - trots att Malmö redan spelat hem SM-guldet.

Malmös statistik hemma mot AIK är sensationell. Inte minst med tanke på att båda lagen har fina tabellplaceringar från flera av de senaste säsongerna. AIK har inte vunnit sedan 1996 på bortaplan mot Malmö. Malmö har även fördel i den totala statistiken över de sju senaste möten lagen emellan. Tre vinster till deras favör, tre oavgjorda och en vinst för AIK.

Malmö avgjorde guldet i en underhållande match. Laget gick in i halvlek med 1-0-underläge mot Norrköping och hade relativt stora problem. Men i den andra halvleken glänste Malmö och visade varför man kunnat jogga hem guldet. Matchen innehöll nummer av finess, effektivitet, kraft och vinnarkulturen klubben byggt upp gjorde oss påminda. 

Carlos Strandberg hittade nätet för första gången i Malmö-tröjan. Det är viktigt inför framtiden. Nu ställs han mot sitt förra lag, där han gjorde succé. Magnus Pehrsson har valt honom tillsammans med Markus Rosenberg, där den sistnämnde styr anfallsspelet med frihet att droppa ned. Tillsammans innehar de mycket kvalitet, men inte minst fysik. Den lär de använda mot AIK.

Malmö lär inte rotera i denna match med tanke på att det finns mycket prestige mellan dessa klubbar. Däremot blir det intressant om Pehrsson tar hänsyn till kontraktssituationerna nu när guldet är klart. Lewicki och Rakip har varit extremt viktiga i detta bygge, men båda riskerar att lämna. Kan det vara läge att spela in  Bonke Innocent och ge Svanberg tid?

AIK är ett annat lagbygge än de var när lagen möttes i våras, men Malmö imponerade på Friends och lär agera med samma matchplan. De malde ner AIK successivt. Ingen helplanspress, men en enorm vilja att ta tillbaka bollen. Malmö nyttjade bredden till fullo för att skapa luckor i AIK:s centrerade försvar. Till slut gav det utdelning. 

Malmö kan vara sårbara i försvaret. Rasmus Bengtsson är avstängd och Franz Brorsson är osäker kring spel efter sjukdom. Dessutom finns Filipe Carvalho på skadelistan sedan tidigare. Safari ska vara redo för spel och är ett alternativ som mittback, men han har en tendens att ofta lämna planen skadad under matcher.

AIK:s fina form fortsätter. Efter Jönköpingsvinsten klev laget upp på andraplats och har nu god möjlighet att bli bäst i stan. Då krävs dock minst en poäng i Malmö och laget behöver fortsätta starkt i de avslutande omgångarna. Förutsättningarna är dock goda.

AIK mötte ett extremt lågt Jönköping. Luckorna var få och tempot var inte speciellt högt. Däremot agerade AIK med lugn och fick rättvist utdelning. Vinsten var egentligen aldrig hotad. Nu har laget tre raka vinster där hela elva mål är gjorda. En majoritet av spelarna är inne i en riktig formtopp.

AIK spelar med mycket mer fart. Nyckeln till det och förändringen sedan i våras är kanterna. Daniel Sundgren har blommat ut till en extremt spelskicklig winger, och Rasmus Lindqvist är ett ständigt hot med sin snabbhet. AIK blir mer varierade och vågar anfalla med fler spelare. Anfallsspelet är på en annan nivå nu.

Goitom och Stefanelli har hittat varandra. Det tillsammans med lagets goda målform - samt Malmös avbräck i backlinjen - borde innebära ett modigt AIK. I våras bjöd de upp i första halvlek mot Malmö och hanterade det stundtals bra. AIK får svårt att lita på defensiven i ett lågt försvarsspel. Malmö är främst i serien på att bryta igenom låga försvar. 

Skadeläget är idealiskt. Inga avbräck finns och truppen är hundraprocentig. Frågan är snarare om Norling kommer hålla Obasi fortsatt utanför startelvan och satsa på andra spelare. Känslan säger det. I övrigt känns startelvan väldigt given och AIK kommer göra allt för att bryta den negativa statistiken i Malmö.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - Hammarby 4-0
Östersund - Malmö 2-2
Malmö - Elfsborg 6-0
Malmö - Halmstad 2-0
Norrköping - Malmö 1-3

Preliminär startelva: 
Dahlin - Tinnerholm, Brorsson, Nielsen, Safari - Rakip, Lewicki, Christiansen, Berget - Rosenberg, Strandberg.

AIK:s fem senaste matcher: 
AIK - Halmstad 4-1
Sundsvall - AIK 0-0
Häcken - AIK 1-6
AIK - Elfsborg 5-2
AIK - Jönköping 2-0

Preliminär startelva:
Linnér - Hauksson, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Ishizaki, Blomberg, Lindqvist - Goitom, Stefanelli.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus