Fotbolltransfers.com - Inför IFK Norrköping - Malmö FF
Inför IFK Norrköping - Malmö FF
Publicerad: 2017-10-13 19:16

Allsvenskan är åter igång efter VM-kvalet och omgångens hetaste match finner vi på söndagen. 2015 års mästare IFK Norrköping tar emot 2016 års mästare Malmö FF. Norrköping placerar sig inför omgången på en fjärdeplats, medan Malmö är på väg att jogga hem SM-guldet. 

Vårmötet vändes av Norrköping och tre starka poäng spelades hem. Det är i övrigt jämnt de senaste åren. 2015 vann de båda mötena - men Malmö vann båda mötena 2014 och 2016. För Norrköping krävs poäng om hoppet om Europaspel ska leva. Östersund flåsar dessutom i nacken.

Norrköping besegrade Hammarby i matchen innan uppehållet. Det var en av lagets främsta prestationer i år, inte minst från sommarnyförvärvet Alexander Jakobsens sida. Norrköping tog ledningen tidigt och förde spelet under stora delar av matchen. Betydligt fler anfall skapades än tidigare. 

I övrigt har Norrköping haft svårt att leverera två matcher i följd - trots att totalpoängen är bra. Vi får backa bandet till i maj för att finna två raka segrar. Sett till tabellplaceringen är lagets hemmafacit inte alltför imponerande. Fyra förluster är inkasserade och det är en av anledningarna att poäng tappats på topp tre-lagen.

Norrköping fortsätter att bygga med sin 3-4-3-uppställning. Kanterna ser på pappret defensivt balanserade ut, men offensiven har det blivit fart på. Jakobsen gör sig bra med utrymme att bredda ut, men utgå ifrån en central position. Holmberg bemästrar konsten att spela ensam centralanfallare dessutom.

Norrköping lär kliva relativt högt mot Malmö, men tendera till att falla ner i 5-2-3 vid behov. Daniel Sjölund var lysande mot Hammarby och lär få fortsatt förtroende när det gäller bollvinster framför backlinjen - samt vara den tydliga uppspelspunkten. Norrköping har gått tillbaka till gamla grunder - men med ny formation.

Skadesituationen är mycket bra. Endast Andreas Blomqvist saknas och inga avstängningar finns. Det är tur för Norrköpings del med tanke på att truppen inte är speciellt bred. Halmstads lovande målvakt Isak Pettersson ser ut att ansluta till klubben inför nästa säsong.

Malmö stormar mot guldet. Förmodligen säkras det i nästa omgång på hemmaplan, i alla fall om det blir seger här. Och mycket tyder på det. Laget svajade under ett par veckor, men är nu tillbaka i god form. Sju poäng på de tre senaste matcherna med tio gjorda mål visar varför Malmö är landets bästa lag. 

Carlos Strandberg var het i U21-landslaget i veckan, men jagar fortfarande sitt första Malmö-mål. Truppen är bred och de har tid att ge Strandberg tålamod, men det blir viktigt att få igång honom. Han ska vara en kugge nästa säsong. I övrigt handlar det för flera spelare om att avsluta deras sejour i klubben bra - i och med att kontrakten går ut efter säsongen.

Malmö uppträder med ett enorm självförtroende i offensiven för tillfället. Många deltar och man spelar varierat. Rosenberg har agerat targetspelare medan Strandberg använts i djupled. Spelmönstret från ytterback till anfallare - och sedan tillbaka på rättvänd mittfältare har varit extremt effektivt. Malmö sårar både fyraback- och trebackslinjer. 

Malmö kommer sätta press på Norrköpings backlinje - som höll sin första nolla på sju omgångar senast. De tre försvararna måste sättas i rörelse och yta skapas mellan dem. Lewickis roll i det defensiva spelet blir att stänga ute Jakobsen och Skrabb. Hålls de felvända och pressas nedåt i banan är mycket vunnet.

Endast Carvalho saknas i Malmö. Det kryllar av kvalitetsspelare på samtliga positioner och Pehrsson har gott om alternativ. Han har råd att bygga för framtiden och variera. Spets är det i alla fall inte ont om.

Norrköpings fem senaste matcher:
Hammarby - Norrköping 0-2
Halmstad - Norrköping 2-1
Norrköping - Häcken 4-1
Kalmar - Norrköping 1-1
Jönköping - Norrköping 1-2

Preliminär startelva: Mitov Nilsson - Smith, Johansson, Fjoluson - Wahlqvist, Sjölund, Thorainsson, Tkalcic - Jakobsen, Holmberg, Skrabb.

Malmös fem senaste matcher: 
Malmö - Halmstad 2-0
Malmö - Elfsborg 6-0
Östersund - Malmö 2-2
Malmö - Hammarby 4-0
Örebro - Malmö 2-1

Preliminär startelva: Dahlin - Tinnerholm, Bengtsson, Nielsen, Safari - Rakip, Lewicki, Christiansen, Berget - Rosenberg, Strandberg.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus