Fotbolltransfers.com - Inför AIK - Elfsborg
Inför AIK - Elfsborg
Publicerad: 2017-09-30 15:01 | Uppdaterad: 2017-10-01 16:01

Endast fem omgångar återstår av Allsvenskan och efter denna väntar ett landslagsuppehåll. Bottenlagen har fått upp ångan och gör allt för att inte åka ur - samtidigt som kampen om Europaplatserna hårdnar. Under söndagseftermiddagen hemmaspelar AIK mot ett formsvagt Elfsborg.

AIK bröt en lång och jobbig trend i våras - när man bortaslog Elfsborg för första gången på väldigt många år. AIK har dock tre raka hemmasegrar och har bara förlorat en gång på de senaste sju mötena mellan lagen. Av dem har AIK vunnit fyra, Elfsborg en och två oavgjorda.

Efter fiaskot uppe i Sundsvall, tog AIK revansch mot Häcken senaste. Signifikativt för AIK:s säsong. Höga toppar, men spelet har låst sig för ofta. Mot Häcken stämde dock i stort sett allt och slutresultatet blev hela 6-1. AIK ligger nu trea med en poängs avstånd till lokalkonkurrenten Djurgården. Häcken är tre poäng bakom AIK.

AIK fick verkligen kantspelet att stämma. Det syntes i målprotokollet också. Rasmus Lindkvist gjorde sitt andra mål på tre matcher och Daniel Sundgren gjorde två vackra mål. AIK fick djupledsspelet att stämma samt erövrade mitten. Det gav luckor på kanterna mot ett centrerat Häcken. 

AIK har mot Elfsborg, i synnerhet på hemmaplan, skapat väldigt mycket målchanser de senaste åren. Det har skapats genom att sätta hög press och utmana Elfsborgs ofta bollskickliga mittfält. I våras var det också nyckeln. Många uppspel mot Olsson. Inkludera Goitom i spelet. Få Blomberg att dra isär Elfsborg. Det är några av de uppenbara verktygen. 

Laget kan inte koppla av. Programmet är medelsvårt för AIK, men statistiken mot de bättre lagen är nästan bättre än mot de sämre. AIK måste få grundspelet att sitta nu i slutet av säsongen och modellen har varit att blåsa på med mycket fart. Rikard Norling har inte fått den vidareutveckling han vill på laget, derbystatistiken är halvdan men möjligheten att rädda säsongen finns fortfarande. 
Förutsättningarna är nästan på topp för AIK. Obasi har inte kunnat delta i de senaste matcherna - trots att han varit med i truppen. Han förblir ett frågetecken fram till comebacken. I övrigt är det endast Stefan Ishizaki som är avstängd. Simon Thern lär bli ersättaren. 

Elfsborg går mot en extremt dyster säsong. Det blir inte bara ett mellanår, utan ett praktfiasko. Endast en vinst är inspelad sedan mitten av juli, och den senaste prestationen mot Malmö var bedrövlig på alla sätt. Malmö vann med hela 6-0 och samtliga insatser var underkända. 

Magnus Haglund sparkades tidigare i veckan. Styrelsen har haft ett stort förtroende för honom innan, men resultaten räckte inte. De två assisterande tar över säsongen ut. Nu gäller det att hitta tillbaka till några typer av grunder för att inte sjunka ännu djupare. Truppen underpresterar, men bör vara bättre än undre halvan. 

Självförtroendet och pondusen saknas. Elfsborg lär inte behärska att föra spelet. Haglund försökte med ett 5-3-2 mot Malmö, men det blev plattfall. Elfsborg måste hitta en lagom balans. De får inte blotta sig för mycket, samtidigt som AIK vinner på individuell skicklighet och fysik om de faller för lågt. 

Elfsborg får luta sig mot snabba omställningar. Jebali och Lundevall måste axla ett större ansvar. AIK:s treback måste få arbeta både i djupled och dras isär. Lindkvist på vänsterwingern är extremt stark offensiv, men går att såra bakåt. Det - tillsammans med AIK relativt svaga hemmafacit - får bli Elfsborgs hopp.

Elvan blir dock svårkomponerad för Elfsborg. Båda mittbackarna, Horn och Nilsson, är avstängda. De stod för svaga insatser mot Malmö med varsitt självmål, men hade behövts i denna typ av match. I övrigt finns Rasmus Rosenqvist på skadelistan. Lasse Nilssons status är högst oklar. 

AIK:s fem senaste matcher: 
AIK - Djurgården 1-1
Hammarby - AIK 1-1
AIK - Halmstad 4-1
GIF Sundsvall - AIK 0-0
Häcken - AIK 1-6

Preliminär startelva: Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Thern, Blomberg - Goitom, Stefanelli.

Elfsborgs fem senaste matcher:
Elfsborg - Halmstad 1-0
Elfsborg - Kalmar 2-2
Häcken - Elfsborg 3-0
Elfsborg - Djurgården 2-2
Malmö - Elfsborg 6-0

Preliminär startelva: Stuhr Ellegård - Randrup, Jönsson, Dresevic, Lundqvist - Gustavsson, Olsson, Dyer, Lundevall - Jebali, Frick.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus