Fotbolltransfers.com - Inför Östersund - Malmö
Inför Östersund - Malmö
Publicerad: 2017-09-20 16:43

Det är en intensiv allsvensk vecka som vi är mitt inne i. Föregående omgång avslutades i måndags och den nuvarande startade i tisdags. I omgång 24 finner vi ett antal högintressanta matcher. Vi fokuserar på den som spelas i Jämtland mellan vår enda representant i Europa och serieledarna. 

Östersund och Malmö har haft händelserika matcher sedan de förstnämnda debuterade i högsta serien förra året. Malmö vann vårmötet 2016 med komfortabla 4-1, men Östersund tog en ordentlig revansch när de vann med 3-0 under hösten. I våras vann Malmö med 2-1 på stopptid efter att Erdal Rakip avgjort. 

Det är harmoni i Östersund för tillfället. Efter avancemanget i Europa League-kvalet vann laget den första gruppspelsmatchen mot ukrainska Zorya med imponerande 2-0. Dessutom är tre raka segrar inkasserade i Allsvenskan vilket betyder att kampen om topp tre lever. Det är ett bra facit med tanke på att Östersund i andra turneringar spelat åtta matcher fler än övriga lag. Senast besegrades Sirius med hela 5-0.

5-0-vinsten var en fullkomlig överkörning från start till mål. Saman Ghoddos var återigen i centrum, denna gång blev det två mål. I våras spelade han en avgörande roll i cupfinalen. Sedan har det blivit sju allsvenska mål plus fyra fullträffar i Europasammanhang. I övrigt stod Ken Sema och Fouad Bachirou för lysande insatser.

Det är enkelt att lägga det stora fokuset på Ghoddos och Sema, men offensiven är bra på alla håll. Tio mål på de tre senaste matcherna är tydliga siffror. Gero hoppade in och gjorde ett fantastisk mål mot Zorya. Mot Sirius fick Bertilsson chansen från start - och svarade med två mål. Hopcutt och Aiesh håller också god allsvensk nivå. Truppen kommer att behöva roteras hela hösten men Östersund har modellen och bredden för att hantera det. 
Östersund kommer att spela sitt eget spel mot Malmö FF. Det har de gjort förr med blandade resultat. Graham Potter gillar att variera med formationerna, men det har varit tre backar under majoriteterna i höst. Både mot toppmotstånd som nu mot Malmö, men även när låga försvar ska brytas ner. Det är klara förbättringar defensivt sett sedan i våras. Det centrala låset på mittfältet med Bachirou och Nouri roteras ytterst sällan. De har en tuff mittfältskamp framför sig och måste fortsätta inkluderas med mycket boll. 

Nästa Europa League-match är mot Hertha Berlin nästa torsdag. En match ska spelas till helgen också, men allt fokus kommer att ligga på denna match. Östersund har en hel trupp att tillgå - utan avstängningar och skador. Det är knappast en slump. Potter har berömts för sitt sätt att belasta truppen lagom.

Malmö lyckade behålla avståndet till de jagande lagen genom 4-0 mot Hammarby senast. Det var på tiden. Endast en poäng var dessförinnan inspelad på tre matcher. Formen såg nu ut att vara bättre och spelet var väldigt väl genomfört. Det är sju poäng ner till tvåan Djurgården.

Även om det finns en del svåra motståndare kvar, är det ändå hanterbart. Denna match är ett sista ryck. Desto snabbare guldet blir klart desto snabbare kan framtidens spelare spelas in. Det kommer att ske en del förändringar i truppen efter säsongen i och med flera utgående kontrakt. Innocent, Sarfo och Strandberg har matchats in försiktigt sedan de anslöt i somras, men de blir viktiga på sikt. 

Flera stjärnor klev fram mot Hammarby. Anders Christiansen och Oscar Lewicki åt upp motståndarmittfältet fullkomligt. Rakip och Berget fortsätter att avgöra matcher. Den sistnämnde i en ny roll som vänsterwinger. Rasmus Bengtsson var även tillbaka i försvaret och det gav effekt. Pehrsson har fått mycket att fungera i år men fortsätter att testa nya spelmodeller. 

Trots att Malmö allt som oftast strävar efter att vara bollförande, lär de möta Östersund halvhögt. Deras försvar har blivit sårat av dem förut och Östersund är svåra att kliva högt mot. Malmö lär fokusera på kanterna till viss del. Många inspel mot de två anfallarna kommer därifrån och både Tinnerholm och Berget kan slå ut sin spelare. Malmö vill hålla sig varierade. 

Christiansen och Rosenberg är avstängda. Ersättare till dem finns, men de är viktiga i de tuffa matcher med sina ledaregenskaper. Rosenberg var en av de främsta mot Hammarby, även om inga mål gjordes. I övrigt finns endast Eikrem på skadelistan. 

Östersunds fem senaste matcher: 
Östersund - PAOK 2-0
Norrköping - Östersund 0-2
Östersund - AFC Eskilstuna 3-0
Zorya - Östersund 0-2
Sirius - Östersund 0-5

Preliminär startelva:
Keita - Mukiibi, Pettersson, Papagiannopoulos - Widgren, Nouri, Bachirou, Edwards, Sema - Gero, Ghoddos.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - Kalmar 6-0
AFC Eskilstuna - Malmö 3-1
Malmö - IFK Göteborg 2-2
Örebro - Malmö 2-1
Malmö - Hammarby 4-0

Preliminär startelva:
Dahlin - Bengtsson, Nielsen, Safari - Tinnerholm, Lewicki, Sarfo, Rakip, Berget - Strandberg, Rosenberg.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus