Fotbolltransfers.com - Inför BK Häcken - Elfsborg
Inför BK Häcken - Elfsborg
Publicerad: 2017-09-15 10:07

Omgång 23 av Allsvenskan inleds för ovanlighetens skull med dubbla matcher redan under fredagen. I kampen om Europaplatserna spelas ett ytterst viktigt möte på västkusten mellan BK Häcken och Elfsborg. Ett lag i medgång och ett lag i motgång.

Elfsborg bröt en trend när de besegrade Häcken med 2-0 i våras. Dessförinnan hade Häcken tre raka segrar mot boråsarna. Det har dock gått i perioder i och med att innan dess var det Elfsborg som hade tre raka. Detta beskriver lagens senaste säsonger ganska bra. Höga toppar och djupa dalar.

Det är dock inget snack om vilka som har bäst form. Senast Häcken förlorade var i början av juli mot Malmö FF. Sedan dess har laget varit obesegrade i åtta raka matcher och fem har slutat med vinst. Målproduktionen har bättrats markant sedan sommaruppehållet och den ramstarka defensiven består. Endast 16 mål är insläppta. Det är bäst tillsammans med AIK.

Senast besegrades Halmstad med komfortabla 3-0. Ahmed Yasin blev under den dagen utsedd till augusti månads bästa spelare, och svarade upp med både mål och assist. Han är i en sanslös form. Tillsammans med Paulinho och Mohammed bildar de en kraftfull anfallstrio som ligger bakom det mesta.

Häcken bemästrar att spela på fler sätt än i våras. När nyckelspelare blev skadade eller var formsvaga så dog mycket av anfallsspelet. Omställningarna gick för långsamt i ett lågt försvar och anfallsspelet låste sig när de skulle föra med högt bolltempo. Balansen och farten är bättre idag - samtidigt som den individuella kvaliteten ökat.

Mikael Stahres taktik bör vara omställningsfotboll här. Elfsborgs backlinje går att såra och Häckens offensiva spelare är extremt skickliga när mycket yta finns. Det centrala mittfältet är väldigt kompakt och ingen av varken Friberg, Abubakari eller Faltsetas lär offras. Trots att Stahre valt bort en renodlad offensiv mittfältare, har anfallsspelet ändå bättrats.

Häcken fick vänja sig tidigt med en ansträngd skadesituation. Sudic, Farnerud och Kamara åkte på skador som håller dem borta säsongen ut. Däremot ser det ljust ut i övrigt. Endast Ojala är osäker kring spel, övriga truppen är skadefria och har undkommit avstängningar. Häckens förutsättningar är bra inför denna match.

Elfsborg har det fortsatt tungt i Allsvenskan. Ordförande Bosse Johansson lämnar klubben efter säsongen och det vägvinnande spelet fortsätter att lysa med sin frånvaro. Elfsborg placerar sig åtta i tabellen med endast en vinst på de senaste sju matcherna. Om det ska finnas någon möjlighet till Europaspel krävs betydligt fler vinster.

Kalmar kvitterade sent, men inte orättvist senast. Elfsborgs skapade en hel del målchanser, men Kalmar förtjänade två mål. 2-2 var logiskt. Då ställde ändå Elfsborg upp med en startelva som var sammansatt för att täppa igen ytor centralt på spelskicklighetens bekostnad. Prestationen och resultaten speglade ändå säsongen.

Även om detta säger något om balansen i laget, så fungerar fortfarande anfallsspelet. Elfsborgs 40 mål är näst bäst i serien. Även om Lundevall är fortsatt den mest lysande stjärnan, så fördelas målen på många olika. Spelarna och formationerna är varierande.

Som sagt, högstanivån är inte problemet. Modellen för Magnus Haglunds lag blir att maximera det man redan är bra på. Utvecklingen av svagheterna har stagnerat och det blir svårt att få tillräcklig ordning på det under resterande matcher. Elfsborg måste blåsa på mot Häcken. Involvera Jebali i det egna spelet och utmana längs kanterna. Häckens försvar måste behöva flytta på sig.

Elfsborgs skadelista är inte optimal. Samuel Holmén är fortsatt tveksam och det är ett väldigt stort tapp. Dessutom är Alex Dyer och Lasse Nilsson också skadade, samt Jon Jönsson avstängd. Elfsborgs bänk har varit ung de senaste matcherna och det kan vara läge att släppa fram ännu fler.

Häckens fem senaste matcher:

Hammarby - Häcken 1-2

Häcken - Sundsvall 2-0

IFK Göteborg - Häcken 1-1

Häcken - Jönköping 3-1

Halmstad - Häcken 0-3

Preliminär startelva:  Abrahamsson - Andersson, Wahlström, Lindgren, Arkivuo - Abubakari, Faltsetas, Friberg - Yasin, Paulinho, Mohammed.


Elfsborgs fem senaste matcher:

Örebro - Elfsborg 2-2

Elfsborg - IFK Göteborg 1-2

Jönköping - Elfsborg 2-2

Elfsborg - Halmstad 1-0

Elfsborg - Kalmar 2-2

Preliminär startelva: Stuhr Ellegård - Randrup, Horn, Nilsson, Lindqvist - Gustavsson, Olsson, Jebali, Lundevall - Prodell, Frick.

 

Bäst odds på matchen finner du här: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922976/bk-haecken-if-elfsborg

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus