Fotbolltransfers.com - Inför Hammarby - AIK
Inför Hammarby - AIK
Publicerad: 2017-09-09 17:21 | Uppdaterad: 2017-09-10 02:21

Årets femte Stockholmsderby spelas under söndagen. AIK beger sig söder om stan till Tele2 Arena där ett möte med Hammarby väntar efter landslagsuppehållet som varit. En drabbning som blir mycket viktig för båda lagen och vi kan förvänta oss en slutsåld arena med stark inramning.

Sett till tabellpositionerna har Hammarby en väldigt god statistik mot AIK sedan återkomsten till Allsvenskan. I och med att lagen möttes både 2015 och 2016 i Svenska Cupen - har lagen mötts sju gånger sedan Hammarby kom tillbaka. Hammarby har gått segrande ur fyra av dem (en efter straffar). AIK har vunnit två gånger och vi har ett oavgjort resultat. Vårmötet slutade 2-1 till Hammarby, trots stor dominans från AIK.
Resultaten och prestationerna varierar för Hammarby, men framtidstron är fortsatt stor. Truppen är mer slagkraftig än i våras, och har bättre spets och bredd. Alternativen är bra inför denna match och förutsättningarna är mycket bättre inför detta derby än det var i våras.

Det blev dock bara 0-0 mot AFC sist. Mer förtjänade inte laget heller. Hammarby hade svårt att lirka upp AFC:s låga och kompakta försvar. Bolltempot var för lågt och för få bröt mönstret. På de senaste fem matcherna har Hammarby en vinst - samt två oavgjorda och två förluster. Som sagt, väldigt varierat.

Hammarby har haft en röd tråd i sina vinster mot AIK. Lågt försvarsspel. AIK har haft svårt att skapa farliga målchanser, samtidigt som de varit i en position där vinster är ett krav. Hammarby har därför fått chanser. Michelsen bör inte ändra på det vinnande konceptet. Lagets egen individuella skicklighet går att nyttja vid omställningar och de bör inte bjuda AIK på någonting. Hålla sig kompakta men aggressiva är en nyckel.

Skadeläget är bra men inte optimalt. Junior, som varit viktig för Hammarby, ser ut att missa matchen. Björn Paulsen är flexibel och lär ta den rollen. Junior är en stark bollvinnare, och därför blir Paulsen en lämplig ersättare. Spelet framför backlinjen är viktigt när motståndarna har två anfallare. Paulsen behärskar den typen av spel bra.

Michelsen är inte en låst tränare. När Hammarby framöver tillhör ligans bättre lag kommer spelet fortsätta att vara varierat. Därför förbli spelet lågt i en match av denna dignitet. Flera spelare är fortfarande nya och processen pågår hela hösten för att sedan kunna vara slagkraftiga nästa år.

AIK spelade 1-1 mot Djurgården innan uppehållet. En match som inte sprakade på något sätt. AIK hade en ledning att gå på och såg delvis ut att ha god kontroll. När laget slutade spela åt sig Djurgården in i matchen och slutresultatet var logiskt. AIK skapade ytterst få målchanser. 

AIK har bara en vinst på de fyra senaste matcherna. Derbyt är viktigt, för utan vinst kan derbystatistiken betraktas som svag med endast en vinst av fyra möjliga. Det är en klubb i ständig rörelse och här vill fansen se en vinst. AIK har dock bara förlorat en match på Tele2 Arena sedan den byggdes, så den svaga statistiken mot Hammarby jämnar ut sig. 

Rikard Norling har missat en del i veckan på grund av sjukdom. Frånvarande har också Obasi varit som är osäker på spel. I övrigt är Amin Affane tillbaka från avstängning och Simon Thern är helt återställd från sin skada. Det totala läget är därför positivt. 

AIK arbetar vidare med sin kreativitet. Laget måste skapa fler konkreta målchanser. Kanterna fungerar förhållandevis bra med Sundgren och Lindqvist. De gör vad de kan och kommer få mer ytor om AIK lyckas bryta igenom centralt också. Anfallen startas ofta av en balansspelare och avsaknaden av en sådan gör sig ofta påmind. 

Henok Goitom bör starta denna match. Även om han sällan är fulltränad så behövs han. Det blev skillnad när han kom in mot Djurgården. Han är bra på att lirka upp låsta försvar och gör ofta sin omgivning bättre. I övrigt behövs Kristoffer Olssons djupledsbollar mot kanterna komma oftare. Det är ett starkt anfallsvapen.

Hammarbys fem senaste matcher: 
Jönköping - Hammarby 1-0
Hammarby - Häcken 1-2
Hammarby - Östersund 2-2
Örebro - Hammarby 0-3
AFC Eskilstuna - Hammarby 0-0

Preliminär startelva: 
Wiland - Saevarsson, Degerlund, Fenger, Solheim - Hamad, Paulsen, Andersen, Smarason - Tankovic, Svendsen.

AIK:s fem senaste matcher:
Sirius - AIK 1-4
IFK Göteborg - AIK 2-1
AIK - AFC Eskilstuna 1-1
Östersund - AIK 0-3
AIK - Djurgården 1-1

Preliminär startelva: 
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Ishizaki, Blomberg, Lindqvist - Goitom, Stefanelli.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus