Fotbolltransfers.com - Inför AIK - Djurgården
Inför AIK - Djurgården
Publicerad: 2017-08-25 16:55

Det smäller till ordentligt innan det kommande landslagsuppehållet. Årets match är här. Säsongens andra tvillingderby spelas under söndagseftermiddagen där väldigt mycket står på spel. Derbyspöken, Europadrömmar och titeln som bäst i stan bland annat. 

20 omgångar är hittills spelade. Djurgården placerar sig på en andraplats med 36 poäng, med en placering och en poängs marginal ner till AIK. Det är dock AIK som slutat före Djurgården i tabellen de sex senaste säsongerna och vi får gå tillbaka till hösten 2011 för att finna den senaste vinsten för de blårandiga. AIK har gått vinnande från de fyra senaste matcherna. 

AIK krampade sig vidare i Svenska Cupen mot Värmbol i veckan. Några spelare vilades, men det var ändå en etablerad startelva som Rikard Norling valde att matcha. Resultatet blev 1-0. Desto mer imponerande var den senaste allsvenska matchen. Östersund besegrades med 3-0 på bortaplan där AIK stod för en utmärkt prestation. 

Efter ett par tunga veckor har AIK hämtat sig. Derbyt blir dock väldigt viktigt för hur säsongen kommer att summeras. Detta var året AIK skulle utmana Malmö på allvar, vilket var kört redan halvvägs in på säsongen. AIK-fansen har vant sig vid Europaplats och det räcker inte för att säsongen ska bedömas som mer än godkänd. Derbyvinsterna spelar stor roll. 

AIK har självmant valt och även tvingats rotera på en del positioner. Thern, Obasi och Ishizaki har haft olika problem inför derbyt, men ska alla vara uttagningsbara. De två sistnämnda lär vara aktuella för startelvan. Amin Affane är lagets enda avbräck. Balansen i laget kommer förmodligen vara ganska defensiv, även om positionerna kommer vara högre än vårens derby.

AIK:s matchplan höll den gången. Djurgården ansågs då som favoriter - inte minst på grund av AIK:s dåvarande anfallsspel. Djurgården hade dock extremt svårt att skapa chanser på AIK. Det var inte förrän laget började forcera med Jonas Olsson som de riktiga målchanserna kom. Laget lär förbli kompakt även denna gång med ett stort fokus att stänga ute Kerim Mrabti och inte låta Gustav Engvall få ytor i djupled. 

Med två anfallare i boxen och bra fart med Lindqvist på vänsterkanten, bör AIK nyttja kanterna i offensiven. Blomberg lär hjälpa Sundgren på högerkanten. Djurgården har inte sina främsta spelare på ytterbackspositionerna och problem kan dyka upp i straffområdet. Kristoffer Olsson har ofta sökt den diagonala djupledsbollen mot Sundgren. Den lär vi se även mot Djurgården. 

Djurgården övertygade inte heller i Svenska Cupen. Slutresultatet mot Gamla Uppsala SK skrevs till slut till 4-1, men det var länge oavgjort. Båda lagen fick ta ut sig mer än förväntat och har haft lika lång vila. Förutsättningarna är snarlika. Djurgården har inga avstängningar, men de tidigare avbräcken på Beijmo och Hansson består. Andreas Isaksson väntas vara tillbaka i målet.

Djurgårdens derbyspöke är omtalat och kommer att fortsätta vara det. Anmärkningsvärt är att klubben spelat 21 allsvenska matcher inför över 20 000 åskådare sedan flytten till Tele2 Arena, och endast en har slutat med vinst. Djurgården måste bevisa sig mot de främsta lagen i serien om de ska hålla hela säsongen och inte minst i höstens två derbyn.

Halmstad besegrades i den senaste allsvenska matchen. Det satt ganska hårt inne, men spelet var stundtals bra. Många chanser skapades och spelet var varierat. Gustav Engvall satte det avgörande målet vilket lovar gott inför hösten. Alternativ finns, men Engvall kommer att behövas i flera matcher.

Djurgården måste våga i derbyt. Det blir svårt att lita på sin backlinje i ett lågt försvarsspel mot AIK:s individuella skicklighet. Djurgården måste våga fylla på med många spelare och vinna mittfältskampen. AIK har tidigare haft enkelt för lag som klivit högt, men i denna match bör Djurgården gå för det. De har inte lyckats göra mål på de senaste fyra försöken. 

Det lär inte gömma sig några överraskningar i Djurgårdens startelva eller deras taktik. Källström lär hämta boll djupt, Eriksson kommer att försöka bryta in från kanten medan El Kabir ska utmana Sundgren. Mrabti ska försöka komma rättvänd framför AIK:s trebackslinje. Individuella spelare måste tydligt kliva fram och bryta mönstret. 

För bäst odds, och för all statistik, kika in www.1x2.se: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922942/aik-djurgardens-if

AIK:s fem senaste matcher: 
Sirius - AIK 1-4
IFK Göteborg - AIK 2-1
AIK - AFC Eskilstuna 1-1
Östersund - AIK 0-3
Värmbol - AIK 0-1

Preliminär startelva: 
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Ishizaki, Blomberg, Lindqvist - Stefanelli, Obasi.

Djurgårdens fem senaste matcher:
AFC Eskilstuna - Djurgården 1-2
Djurgården - Malmö 0-1
Norrköping - Djurgården 0-1
Djurgården - Halmstad 2-1
Gamla Uppsala SK - Djurgården 1-4

Preliminär startelva: 
Isaksson - Gunnarsson, Une Larsson, Olsson, Käck - Eriksson, Walker, Källström, El Kabir - Mrabti, Engvall.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus