Fotbolltransfers.com - Inför Göteborg - Häcken
Inför Göteborg - Häcken
Publicerad: 2017-08-18 17:57

Omgång 20 av Allsvenskan har smygstartat under fredagen och lördagen, men tar fart på riktigt först under söndagen. På Gamla Ullevi spelar IFK Göteborg sitt tredje rivalmöte på 1,5 veckor när de tar emot BK Häcken. Ett mycket intressant möte. 

Vårmötet var en rejäl överkörning från de gulsvartas sida. Resultatet blev imponerande 4-0. Under de senaste sju mötena har dock Göteborg fortfarande fördel med fyra vinster, två oavgjorda och en förlust. Häcken har i alla fall en bra bortastatistik i år.

IFK Göteborg har fått en viss tränareffekt sedan Alf Westerberg ersatte sparkade Jörgen Lennartsson. Tre vinster på fem matcher, varav två är vändningar mot AIK och Elfsborg, är ett bra facit. Göteborg har gjort tio mål på dessa matcher, vilket är en klar förbättring från vårsäsongen. 

Nyförvärven har också gjort sitt på i alla fall kort sikt. Vajeba Sakor håller på att utveckla sig till en kugge på mittfältet och agerar både frejdigt och moget. Adekugbe har även bidragit till bättrad kvalité på vänsterbacken. Truppen är bredare än tidigare och bra lämpad för Westerbergs typ av fotboll. 

Skadeläget är positivt. Sebastian Eriksson är osäker efter tidigare sjukdom och har inte varit tillgänglig. I övrigt är det fortfarande bara Martin Smedberg-Dalence som saknas med skada. Göteborg får dock klara sig utan Rogne som är avstängd. Ett avbräck som kan bli en avgörande skillnad. 

Sören Rieks har verkligen hittat formen sedan tränarbytet. Han är ständigt ett hot och har gjort fyra mål på de senaste fem insatserna. Han blir viktig mot ett centrerat Häcken. Boman och Hysén lär fortsätta på topp där de bidragit med både tyngt och rörelse. Vid frånvaro på Eriksson tyder mycket på att Billy Nordström blir kvar på kanten och Diskerud kvar centralt. 

Göteborg har knappast glömt vårens möte. Då försökte laget kliva relativt högt och misslyckades med det. Häcken vann både dueller och var snabbare i omställningarna. Göteborg lär krypa hem mer och låta Häcken ta initiativet. Det har fungerat mot både AIK och Elfsborg.

Även Häcken har en uppåtgående form. Från att ha varit ifrågasatta med en offensiv som lämnat mycket att önska - till en stark utmanare i kampen om Europa. Mikael Stahres lag har 11 poäng på de senaste fem matcherna.
Sudic, Farnerud och Crespo blir borta flera veckor till. Det fick Sonny Karlsson att agera i slutet av transferfönstret. Mathias Ranégie återvänder till klubben och även Mervan Celik värvas in. Två spännande förstärkningar som har goda chanser att passa in. Häcken visar tydligt att ambitionen är hög.

Annars har mycket handlat om Ahmed Yasin. Fyra mål på fem matcher och han blev direkt avgörande när Sundsvall besegrades senast. I Häcken tillåts han utnyttja sina styrkor till max. Inte alltid involverad i spelet, men ett starkt anfallsvapen från sin vänsterkant med mycket fart. En spelartyp Häcken har saknat i och med flera skador.

Häcken bör vara uppumpade med mycket självförtroende. Spelidén har börjat ge resultat och truppen innehåller både bredd och spets. Häcken kommer att ta för sig och vilja föra spelet, även om defensiven blir väldigt centrerad som tidigare. Östersund och AIK möter varandra, och Sirius möter Norrköping. En vinst sätter därför Häcken i en bra situation. 

Göteborgs fem senaste matcher:
Göteborg - Örebro 2-2
Göteborg - Norrköping 4-1
Kalmar - Göteborg 1-0
Göteborg - AIK 2-1
Elfsborg - Göteborg 1-2

Preliminär startelva:
Dahlberg - Salomonsson, Boo Wiklander, Da Garca, Adekugbe - Rieks, Diskerud, Sakor, Nordström - Boman, Hysén

Häckens fem senaste matcher:
Jönköping - Häcken 0-1
Sirius - Häcken 2-2
Häcken - Örebro 1-1
Hammarby - Häcken 1-2
Häcken - Sundsvall 2-0

Preliminär startelva:
Abrahamsson - Andersson, Ojala, Lindgren, Arkivuo - Irandust, Friberg, Faltsetas, Abubakari, Yasin - Paulinho.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus