Fotbolltransfers.com - Inför IFK Göteborg - AIK
Inför IFK Göteborg - AIK
Publicerad: 2017-08-09 17:06

Omgång 18 i Allsvenskan ska fullbordas med en omtalad match som skulle spelats redan i våras. Serietvåan AIK reser västerut för ett klassikermöte med IFK Göteborg som fortsatt letar efter formen. En drabbning som kommer att bli väldigt laddad.

Även om AIK med glädje minns guldet från 2009 på Gamla Ullevi, som de snodde framför ögonen på Göteborg, har klubben haft svårt i dessa matcher de senaste åren. Göteborg har fyra vinster på de senaste sex mötena. I hemmamatchen förra året vann laget efter 1-0 av Elias Omarsson. 

Det är värt att ställa sig frågan om Göteborgs match mot Norrköping för två omgångar sedan var ett undantagsfall. "Blåvitt" inkasserade senast en ny förlust mot Kalmar och ligger kvar på sin elfteplats. Endast en vinst är tagen på de fem senaste matcherna. Göteborg är för tillfället ligans tionde bästa hemmalag. 

Förlusten mot Kalmar var knappast orättvis. Göteborg hade mindre boll, färre skott och ingen av de fem bästa målchanserna. Kalmar hade bland annat två i ramen. Erlingmark och Eriksson hade väldigt svårt att få tag på Kalmars bollskickliga mittfält och blev ofta sena in i pressen. Kontinuitet bör dock vara hög prioritet på mittfältet för Göteborg. 

Göteborg behöver bli mer varierade i sitt egna spel mot AIK. Djupledslöpningar från anfallare och tidiga inlägg har delvis fungerat, men mer krävs. Ska man få utdelning mot AIK:s stabila defensiv krävs en mer aggressiv återerövring, högre bolltempo och fler som deltar i offensiven. Ger Göteborg över kommandot för mycket är det stor sannolikhet att AIK:s individuella skicklighet avgör. 

I ett ganska traditionellt 4-4-2 blir alltid kanterna en nyckel mot ett motstånd som spelar 3-5-2. Göteborg behöver framför allt inkludera Rieks, men också överbelasta. Både bakifrån med ytterbackarna - men också med Boman och Hysén. Det kommer bli svårt att såra AIK med djupledshot centralt, därför får anfallarna stärka kanterna emellanåt. 

Martin Smedbeg-Dalence är Göteborgs enda riktiga avbräck. Da Garca, Adekugbe och Sakor har nu hunnit spelas in i truppen och Karlsson Lagemyr börjar få en bättre fysisk status. Göteborg behöver alternativ och det börjar ljusna på den punkten. 

AIK tog sig tillbaka efter en extremt tuff vecka med både uttåg ur Europa League och förlust mot Kalmar. AIK stod för en väldigt övertygande prestation mot Sirius och vann på Studenternas med hela 4-1. Det mesta handlade om Chinedu Obasi.

Obasi stod för två mål och en framspelning. Övriga mål gjordes av Goitom och Stefanelli. Det var den sistnämndes första i AIK-tröjan och det betydde också att laget har fått fler målgörare. Anfallssituationen var ett stående problem under våren och är en anledning varför avståndet till Malmö är stort. Det lär inte vara ett problem under hösten.

AIK presterade bra på alla positioner senast. Daniel Sundgren och Rasmus Lindkvist forsade fram längs kanterna, Kristoffer Olsson ägde mittfältet och anfallarna gjorde vad de ville med Sirius försvar. Detta var lagets bästa prestation i år och Rikard Norling var ytterst nöjd med sitt lags insars. AIK är seriens näst bästa bortalag. 

AIK har flyttat fram positionerna i takt med att truppens kvalitet ökat. Man gjorde det både mot Sirius och Braga. Förmodligen kommer AIK ta tag i taktpinnen här. Anfallarna bör inkluderas i hög grad och AIK är mer bollskickliga på mittfältet - men innehar mindre fysik än Göteborg. Det blir viktigt att inte lockas in i deras spel.

AIK:s skadesituation är idealisk. Alla finns att tillgå, men det är tveksamt om det blir samma elva som senast. Jesper Nyholm vilades och lär med all sannolikhet vara tillbaka i elvan. Stefan Ishizaki har deltagit i alla viktiga matcher i år och lär kliva in. Det blir en också en fråga vem som ska väljas bort av Goitom, Obasi och Stefanelli - om inte alla tre spelar?

Göteborgs fem senaste matcher:
Göteborg - Halmstad 1-1
Örebro - Göteborg 4-2
Göteborg - Örebro 2-2
Göteborg - Norrköping 4-1
Kalmar - Göteborg 1-0

Preliminär startelva:
Dahlberg - Salomonsson, Rogne, Boo Wiklander, Adekugbe - Diskerud, Eriksson, Erlingmark, Rieks - Hysén, Boman.

AIK:s fem senaste matcher:
AIK - Norrköping 1-0
AIK - Braga 1-1
AIK - Kalmar 0-1
Braga - AIK 2-1 (efter förlängning)
Sirius - AIK 1-4

Preliminär startelva:
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Blomberg, Ishizaki, Lindkvist - Goitom, Obasi.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus