Fotbolltransfers.com - Inför Djurgården - Malmö
Inför Djurgården - Malmö
Publicerad: 2017-08-04 19:08

Det vankas toppmöte i den allsvenska fotbollen. Djurgården hemmaspelar mot Malmö under Måndagen, ett möte som de förstnämnda benämnt som "seriefinal". Tio poäng skiljer mellan lagen på förhand och det är hög tid att avståndet börjar krympas om det inte ska bli de himmelsblå som lyfter pokalen i höst.

Sett till Malmös väldigt stora framgångar, hade laget väldigt svårt för Djurgården under ett par år. Den trenden har lyckats brytas och vårmötet slutade 3-2 till Malmö. Den totala statistiken över de senaste sju senaste mötena är tre segrar för Malmö, två till Djurgården och två oavgjorda.

Malmö har lyckats repa sig från misslyckandet i Champions League-kvalet mot Vardar. Vinsterna i Allsvenskan fortsätter att ramla in och endast en förlust är inkasserad. De senaste matcherna som varit mot Jönköping och Sundsvall har segermålen kommit relativt sent - och spelet har inte varit bländande. Men trepoängarna fortsätter och försvaret har täppts till. 

Det händer mycket i Magnus Pehrssons lagbygge. Yotun har till exempel tagit klivet upp på mittfältet och rotationen är stor. I veckan blev den centrala mittfältaren Bonke Innocent klar och även anfallare ryktas in. Flera spelare sitter på utgående kontrakt, vilket ska tas med i beräkningarna i höst. 

Erdal Rakip räddade laget senast. Hans sena mål blev avgörande och Rakip fortsätter att vara en huvudrollsinnehaver vid viktiga skeden. I övrigt var prestationen knappast något märkvärdigt. Malmö hade problem att ta sig runt via kanterna och bolltempot var ofta tillräckligt lågt för att Sundsvall skulle hinna centrera och flytta över. Eikrem blev kvar på bänken hela matchen och hans situation i Malmö kommer att fortsätta diskuteras. 

Malmö lär åka upp till Stockholm för att delvis styra matchen. Samtidigt lär laget inte ha några problem med att Djurgården kliver högt med sin backlinje. Det straffade sig i våras - där Djurgården i övrigt gjorde en väldigt bra prestation. Malmö ställde då om fort och gjorde tre mål. Det lär bli en delad matchbild. 

Malmö kommer att vilja ha spelet varierat. Antalsmässigt och kvalitetsmässigt är man starka centralt, men även kanterna blir en nyckel. Djurgårdens ytterbackar har inte defensiven som sin bästa del av spelet, och Malmö kommer att försöka dubblera. Senast tog Vindheim rollen som högerback och gjorde det gediget. 

Odds och statistik inför matchen: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922900/djurgardens-if-malmoe-ff

Kingsley Sarfo är fortfarande borta från spel, men i övrigt är samtliga spelare tillgängliga. I Djurgården ser skadeläget bra ut bortsett från Tino Kadeweres - men Magnus Eriksson är avstängd. Ett tungt tapp som kan bli avgörande.
Djurgårdens form är god. Efter att en viss kritik tidigare riktats mot Özcan Melkemichel, har laget nu bärgat två raka vinster. Det har bäddat för att laget ligger tillfällig tvåa och kampen om Europaplatserna lever i allra högsta grad.
Insatsen mot AFC Eskilstuna, som slutade med 2-1-vinst, var klart godkänd men inte så mycket mer. Badji och El Kabir bjöd på vackra mål och länge kändes matchen avgjord. Det blev dock onödigt spännande när reduceringen kom och Djurgården borde kunnat styra av matchen på ett bättre sätt.

El Kabir har verkligen utvecklats till en nyckelspelare under säsongens gång. Magnus Erikssons målproduktion har avtagit en aning och Gustav Engvall har sedan tidigare lämnat. El Kabir har då klivit fram som ett ständigt hot med kliniska avslut. Nästa steg för honom blir att kliva fram mot topplagen också.

Även om Djurgården kunde gjort saker annorlunda mot Malmö senast, bör matchplanen bli densamma. Djurgården störde dem ordentligt då med ett stort bollinnehav med mycket mod i spelet. Malmö var under stunder frustrerat och Djurgårdens backlinje är mindre misstagsbenägen idag än då.

Kerim Mrabti kommer att i vanlig ordning få ta ett stort ansvar. Han måste hjälpa Källström och Walker i defensiven som en extra mittfältare - men bär också ett enormt ansvar i offensiven. Djurgården måste likt Malmö anfalla brett. Kvaliteten på spelarna är offensivt sett hög. Detta kan mycket väl bli Haris Radetinacs första start sedan skadan.

Djurgårdens fem senaste matcher:
Djurgården - Kalmar 4-1
Djurgården - Sundsvall 2-1
Östersund - Djurgården 2-1
Djurgården - Östersund 3-0
AFC Eskilstuna - Djurgården 1-2

Preliminär startelva: 
Isaksson - Beijmo, Une Larsson, Olsson, Käck - Radetinac, Walker, Källström, El Kabir - Mrabti, Badji.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - Vardar 1-1
Malmö - Sirius 3-3
Vardar - Malmö 3-1
Malmö - Jönköping 2-0
Sundsvall - Malmö 0-1

Preliminär startelva: 
Dahlin - Tinnerholm, Brorsson, Nielsen, Safari - Cibicki, Christiansen, Yotun, Svanberg - Rosenberg, Berget.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus