Fotbolltransfers.com - Inför IFK Göteborg - IFK Norrköping
Inför IFK Göteborg - IFK Norrköping
Publicerad: 2017-07-27 15:16

Allsvenskan rullar vidare med sitt relativt intensiva spelschema och en fullmatad omgång är framför oss med start lördag och slut måndag. Under söndagseftermiddagen spelas ett viktigt möte i Göteborg mellan två klubbar som måste hitta tillbaka till trepoängarna. 

Dessa två klubbar har stångats mot varandra väldigt länge, där Göteborg ligger steget före när det gäller titlar. Det är däremot Norrköping som har övertaget under de senaste åren. Vi får backa bandet till 2013 för att finna den senaste Göteborgs-segern. Sju möten har gått sedan dess och tre av dem har Norrköping vunnit. När klubbarna möttes i juni slutade matchen 2-0.

Göteborg tappade väldigt snöpligt vinsten mot Örebro senast. 2-0-ledning och bästa matchen på länge, slutade ändå med 2-2 efter dubbla straffmål. Det sista målet gjordes efter sju minuters stopptid vid en omdiskuterad situation, men 2-2 blev resultatet. Det betyder att Göteborg ligger kvar på sin elfteplats och fortfarande endast har en hemmaseger i år.

Det var Alf Westerbergs första match vid rodret sedan Lennartsson fick sparken. Om det blir någon tränareffekt återstår att se, men det händer mycket på spelarsidan. Henrik Björdal, Mads Albaek Scott Jamieson, Abdul Razak och Mattias Bjärsmyr har redan lämnat - och fler är på väg att försvinna. Däremot har Vajebah Sakor och Sam Adegugbe anslutit på lån och möjlighet till köp finns efter säsongen. Om dessa två spelare kommer tillföra något eller endast sänka truppens snittålder återstår att se.

Fotbollen har knappast varit komplext eller sprudlande under våren, men det var mycket grunder att gå tillbaka till. Sebastian Eriksson var tillbaka på mittfältet och Boman och Hysén bildade anfallspar som så många gånger förr. Delvis fungerade det också. Laget uppträdde mer aggressivt och fartfyllt och anföll både i djup och med hjälp av mittfältet. 

Det är dock fortfarande slående hur svårt Göteborg får det när motståndarna börjar såra dem. Från att ha haft god kontroll tappas allt i matchens slutskede. När laget kom fel in i matchen för två omgångar sedan, ramlade fyra mål in på mindre än en halvlek. Göteborg måste sätta en tydlig grund inför hösten som gör det lättare att stoppa blödningen och skapa stabilitet.

Sören Rieks var den största ljuspunkten senast. Dansken har florerat på olika positioner under våren men var nu tillbaka på kanten. Därifrån gjorde han ett mål och var ständigt ett hot. Kanterna blir en nyckel mot Norrköping. Deras försvar har haft det tufft på senaste tiden och ytan mellan ytterback och innerback har ofta använts. Där kommer Rieks fart att behövas.

Skadeläget är positivt och hela truppen skall finnas att tillgå. Däremot får Göteborg klara sig utan Emil Salomonsson som är avstängd. Hur Göteborg löser den positionen återstår att se.

Även om läget inte är lika kritiskt i Norrköping har det varit nattsvart sedan serien startade efter sommaruppehållet. Tre allsvenska matcher har spelats och tre matcher har slutat med förlust. Dessutom åkte laget ut i Europa League-kvalet mot Traku FK från Litauen och nu vill fansen se förstärkningar.

Norrköping har fått mer tid att samla kraft i och med att de spelade förra veckans omgång redan i våras. Senaste matchen mot AIK var defensivt sett ett steg i rätt riktning, men det tog samtidigt udden av offensiven. Delvis hade Norrköping kontroll och målet är oturligt och kommer sent. Samtidigt skapades knappt en målchans offensivt.

Sebastian Andersson och Kalle Holmberg var mindre lyckade mot AIK, men har ändå producerat en del mål den senaste tiden. En viktig nyckel för Norrköping blir att inkludera mittfältet i offensiven igen. Eliasson sägs fortfarande vara nära en försäljning, vilket givetvis skulle göra situationen ännu värre. Fler spelare måste klara av att bryta mönstret. 

Situationen är lite unik för IFK Norrköping. Laget har varit mer eller mindre konstant underskattade i 2,5 års tid, och vid minsta motgång har många trott att verkligheten är på väg ifatt klubben. Norrköping har dock alltid hittat tillbaka - men motgången de haft nu är större än innan. Men vid uppryckning är chanserna fortfarande goda att sluta topp tre - vilket skulle innebära en lyckad säsong.

Göteborg kommer och bör stå högre med backlinjen än de gjorde mot AIK. Mer måste riskeras och tempot måste upp. Vid en långsam matchbild gynnas Göteborg. Däremot måste ytan bakom egen backlinje skyddas. Hysén och Boman är duktiga i djupled och är extremt hårt arbetande. 

Norrköpings trupp måste både breddas och spetsas men det går inte att klaga på situationen till denna match. Samtliga spelare som är relevanta för en startplats finns att tillgå och Allsvenskan är det enda fokusområdet för dem nu. Matchen blir minst sagt viktig.

Göteborgs fem senaste matcher:
Norrköping - Göteborg 2-0
Jönköping - Göteborg 0-2
Göteborg - Halmstad 1-1
Örebro - Göteborg 4-2
Göteborg - Örebro 2-2

Preliminär startelva:
Dahlberg - Nordström, Rogne, Boo Wiklander, Adekugbe - Diskerud, Eriksson, Erlingmark, Rieks - Boman, Hysén

Ta del av bäst odds och ingående statistik inför matchen här: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922876/ifk-goeteborg-ifk-norrkoeping

Norrköpings fem senaste matcher:
Örebro - Norrköping 4-2
Elfsborg - Norrköping 1-3
Norrköping - Traku FK 2-1
AIK - Norrköping 1-0
Traku FK - Norrköping 2-1

Preliminär startelva:
Mitov Nilsson, Wahlqvist, Fjoluson, Johansson, Telo - Moberg Karlsson, Dagerstål, Sjölund, Eliasson - Andersson, Holmberg.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus