Fotbolltransfers.com - Inför Djurgården - Östersund
Inför Djurgården - Östersund
Publicerad: 2017-07-23 10:15 | Uppdaterad: 2017-07-23 13:15

15 omgångar är spelade av Allsvenskan och det är dags för serien att vända. Det betyder att de flesta lagen möter samma motstånd som föregående omgång. Så är fallet i matchen i Stockholm som vi ska blicka närmare på. Den mellan Djurgården och Östersund. 

Denna match är dock knappast det som Östersund och medier haft i fokus. I torsdags fulländade Östersund sin bragd nere i Turkiet mot Galatasaray. Det betyder att det blir fortsatt spel för klubben i Europa League-kvalet och nu gäller det att ladda om inför helgens allsvenska matcher.

Djurgården och Östersund har som bekant inte mötts vansinnigt många gånger. Förra omgångens möte slutade 2-1 till Östersund vilket också är det totala resultatet lagen emellan i allsvenska sammanhang. Djurgården vann vårmötet med 3-0 förra året, medan Östersund vann returen med 1-0.

Östersund stod för en nästan lika stor bedrift i mötet mot Djurgården som avancemanget mot Galatasaray. Det berodde på att Graham Potter endast valde att behålla två spelare från elvan som spelat mot turkarna och flera tunga namn fanns inte ens med på bänken. Trots det slutade det med vinst och det var rättvist. Östersund var delvis överlägsna i den första halvleken och rotationen märktes knappt av.

Samma rotation lär inte bli av denna gång - trots att ny Europa-match väntar på torsdag. Djurgården blir tuffare när matchen spelas i Stockholm och motstånd väntar från Luxemburg kontra Galatasaray. Graham Potter kommer med all sannolikhet snurra på en del offensiva positioner där bredden är bra, men vi kan förvänta oss att halva elvan blir kvar. Framför allt någon av de centrala mittfältarna som utgör en extremt viktig roll.

Ingen kan förvånas över Östersunds sätt att spela längre. Laget kommer givetvis vilja föra matchen även fast det är bortaplan. Östersund är ett offensivt balanserat lag med de bästa namnen framåt, samtidigt som Djurgården är ett skickligt omställningslag. Östersund lär därför hålla sig samlade, kliva lagom högt och framför allt vårda mycket boll. En svängig matchbild gynnar inte Östersund.

Östersund lyckades få matchen senast dit dem ville trots att Djurgården ställde upp med fem försvarare. De styr gärna genom mitten och lär göra det igen när det funkade väl senast. Östersund lär dock också utnyttja Djurgårdens vänsterkant som för tillfället är svag. En nyckel blir att hålla bolltempot högt och anfalla på flera fronter. 

Skade- och avstängningsläget är väldigt bra i denna intensiva period. Ingen spelare ser ut att försvinna i sommarfönstret och inga skador finns för tillfället bortsett reservmålvakten Andreas Andersson. Ingen spelare är heller avstängd och hela truppen finns att tillgå. 

Djurgården har det lite tyngre för tillfället. Sex poäng av nio möjliga efter uppehållet är godkänt, men prestationen senast var underkänd. Bättre läge att ta poäng och besegra Östersund finns inte, så noll poäng var definitivt en missräkning. 

Toppmöten är fortsatt ett stort problem för Djurgården. Elfsborg är det enda topplaget som besegrats och då möttes de i ett läge där Elfsborg knappast agerade som ett topplag. Hittills har Djurgården inkasserat dubbla derbyförluster - samt förluster mot Malmö, Östersund och Sirius. En trend som Özcan måste bryta.

Truppen är både bred och skadefri på mittfältet och i backlinjen, men det är tunnare på anfallssidan. Gustav Engvall har gjort sitt i Djurgården och Tino Kadewere är fortsatt skadad. Dubbla anfallsvärvningen är att vänta i sommar och valet att spela utan en renodlad forward mot Östersund blev helt misslyckat. Özcan har tidigare inte velat starta med varken Garba eller Badji - men lär nu bli tvungen till det.

Djurgården måste undvika att bli passiva. Östersund måste störas på mittplan för att Djurgården ska kunna bli farliga i omställningar. Kerim Mrabti kommer att få hjälpa de två sittande mittfältarna i presspelet. Hans betydelse för Djurgården är fortsatt väldigt stor, både med och utan boll.

Anfallsspelet kretsar annars mycket kring Othman El Kabir. Han har växt under säsongens gång och producerar mängder med poäng för tillfället. När anfallsspelet i övrigt hackar blir hans roll stor. Försvarsspelet går också att önska mer av. Det har nu gått fem raka matcher med insläppta mål.

Djurgårdens fem senaste matcher:
Djurgården - AFC Eskilstuna 4-1
Hammarby - Djurgården 3-1
Djurgården - Kalmar 4-1
Djurgården - Sundsvall 2-1
Östersund - Djurgården 2-1

Preliminär startelva: 
Isaksson - Beijmo, Une Larsson, Olsson, Käck - Walker, Källström - Eriksson, Mrabti, El Kabir - Badji.

Östersunds fem senaste matcher:
AIK - Östersund 2-2
Östersund - Jönköping 1-1
Östersund - Galatasaray 2-0
Östersund - Djurgården 2-1
Galatasaray - Östersund 1-1 

Preliminär startelva:
Keita - Edwards, Pettersson, Papagiannopoulos, Widgren - Somi, Nouri, Bachirou, Sema - Ghoddos, Hopcutt.
 

Kika in all statistik kring matchen här: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922862/djurgardens-if-oestersunds-fk

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus