Fotbolltransfers.com - Inför AIK - IFK Norrköping
Inför AIK - IFK Norrköping
Publicerad: 2017-07-14 19:30

Allsvenskan ångar på i rasande takt under juli månad och toppmötena avlöser varandra. I torsdags spelade både AIK och IFK Norrköping Europa League-kval. De drabbar nu samman på Friends Arena under söndagen.

Resultaten lagen emellan har minst sagt varit spretiga de senaste åren. Vårmötet slutet mållöst, men förra året tog lagen varsin vinst. Norrköping med 4-1, och AIK med 6-0. Två ordentliga överkörningar. AIK har totalt sett över de sju senaste mötena knapp fördel med tre vinster, mot Norrköpings två och två oavgjorda.

AIK stod för en habil insats i Europa League-kvalet mot Zeljeznicar från Bosnien. Matchen slutade 0-0 och returen är helt öppen. Bortamatchen var dock inte enkel och de flesta är rörande överens om att AIK lär fixa hemmamötet. Solnaklubben kommer förmodligen att få fortsätta att varva Europaspel med Allsvenskan. Tre nyförvärv kommer därför väldigt lägligt.

Fokuset kommer till stor del ligga på nyförvärven på söndag. Mycket talar för att Nicolas Stefanelli och Rasmus Lindqvist klivet in direkt från start och att även Robert Taylor finns med i truppen. Rikard Norling nöjde sig med att ge Henok Goitom ett inhopp i torsdags och sparade honom till Norrköping. Han lär därför bilda anfallspar med Stefanelli.

Henok Goitoms betydelse är fortsatt svår att underskatta. Lagets prestation i den senaste allsvenska matchen mot Kalmar var återigen svag, men försvaret och Goitom räddade AIK igen. Goitom deltog mycket i spelet och samtliga målchanser låg han bakom. Med en bättre anfallspartner kommer han få tillåtelse att fortsätta droppa ner i banan och suga in bollen.

AIK har hämtat in en tre offensiva spelare med olika positioner och kreativiteten finns redan på vissa håll i truppen. Det ställer högre krav på spelet. AIK lär successivt flytta fram sina positioner i höst och pressa högre. Nu ska materialet vara tillräckligt bra och undanflykterna är få. AIK lär därför gå in för att föra matchen mot Norrköping.

Med Rasmus Lindqvist ökar snabbheten på kanterna - vilket är välbehövligt. AIK kommer nu även kunna vara ett hot där och genombrotten måste inte bara komma centralt. Det kommer kunna skapa mer ytor för rörliga spelare som Thern och Blomberg. Kapaciteten för en mer fartfylld offensiv finns.

Nils-Eric Johansson missade matchen i torsdags på grund av personliga skäl, men kommer att vara redo på söndag. Dessutom är Haukar Hauksson tillbaka efter lång skadefrånvaro. Det betyder att skadeläget är så gott som idealiskt och inga avstängningar finns för AIK.

Norrköping hemmasegrade mot FK Trakai från Litauen. Det lovar gott inför returen även om laget återigen misslyckades med att hålla nollan. Försvaret är det som bör oroa tränare Jens Gustavsson.

I Allsvenskan är laget poänglösa efter uppehållet med hela sju insläppta på två matcher. Efter en bra vår har Langer svajat i mål och mycket tyder nu på att han lämnar klubben. Norrköping har haft perioder i dessa matcher där de spelat på en väldigt låg nivå och målchanser har enkelt släppts till.

Anfallsparet är i alla fall fortsatt hett i Norrköping. Tillsammans har de gjort fem mål på de tre senaste matcherna och de har hittat en vägvinnande dynamik ihop. Andersson som den fysiske och Holmberg som den mer löpstarka. Det är en bra grund för att Norrköping ska kunna vara raka, fartfyllda och offensivt lagda.

Skade- och avstängningsläget är likt AIK perfekt. Norrköping kommer dock få fortsätta att jaga en mittfältsförstärkning efter att Niklas Bärkroth lämnat. Just nu är man ett ytteralternativ kort och det kommer att märkas när Europaspel ska kombineras med Allsvenskan.

Norrköpings fem senaste matcher:
Norrköping - Prishtina 5-0
Örebro - Norrköping 4-2
Prishtina - Norrköping 0-1
Norrköping - Elfsborg 1-3
Norrköping - Trakai 2-1

Preliminär startelva:
Mitov Nilsson - Wahlqvist, Fjoluson, Johansson, Telo - Moberg Karlsson, Sjölund, Dagerstål, Eliasson - Andersson, Holmberg.

AIK:s fem senaste matcher:
Klaksvik - AIK 0-0
AIK - Östersund 2-2
AIK - Klaksvik 5-0
Kalmar - AIK 0-1
Zeljeznicar - AIK 0-0

Preliminär startelva:
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Ishizaki, Olsson, Thern, Lindqvist - Stefanielli, Goitom.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus