Fotbolltransfers.com - Inför AIK - Malmö
Inför AIK - Malmö
Publicerad: 2017-05-28 15:07

Toppmatch nummer två denna omgång spelas på måndag kväll i Solna. Där kommer serieledande Malmö på besök i en match som kan spela en avgörande roll inför hösten. Ska Malmö rycka eller är lagen bakom på väg att komma ikapp?

AIK:s facit borta mot Malmö är chockerande, men det är bättre hemma. Förra året kryssade lagen på Friends och Malmö gick vinnande på hemmaplan. Under de senaste fem åren har AIK vunnit två matcher, Malmö fem, och tre oavgjorda resultat. Båda AIK:s vinster har varit på hemmaplan.

ODDS PÅ MATCHEN: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/1125726/aik-malmoe-ff

AIK är inne i en otroligt viktig och intensiv period. Trots att stormatchen mot Göteborg inte blev av förra veckan, spelas extremt många heta matcher på kort tid. Det var derby i måndags och efter denna match ska laget även möta IFK Norrköping. Hur det än går för AIK denna säsong, kan omgångarna innan uppehållet bli avgörande.

"Gnaget" gick segrande ur derbyt. Något skönspel var det inte, men laget stod för en enorm krigarinsats. Inte minst med tanke på allt som hänt. Sundgren och Linnér var avstängda, Goitom är fortsatt borta och Per Karlsson klev ut skadad. Med dessa förutsättningar - och ett truppbygge som kritiserats hårt - är det otroligt imponerande att besegra ett formstarkt Djurgården.

AIK fortsätter med sitt låga och kompakta försvarsspel. Det är knappast konstigt eftersom de hållit nollan i fem raka matcher. Ytterst få lägen släpps till centralt i banan. Där har AIK verkligen lyckats. Kim Källström fick styra spelet på egen planhalva men bevakades hårt i de avgörande situationerna. Kerim Mrabti blev stundtals neutraliserad, vilket även Gustav Engvall blev. Rikard Norlings drag och startelva föll väl ut.

Det kan låta båda simpelt och primitivt men mot Malmö blir nog taktiken densamma - om möjligt mer extrem. Fasta situationer och de raka uppspelen blir viktiga. AIK behöver dock fortsätta kombinera via mittfältet också. Simon Thern och Kristoffer Olsson ser allt mer bekväma ut i sin nya klubb.

Linnér och Sundgren är tillbaka, men nya avbräck är att vänta. Stipe Vrdoljak är avstängd och både Ishizaki och Per Karlsson lär missa på grund av skada. Ishizaki är det tyngsta avbräcket sett till kvalité och behov i denna typ av match. Startelvan blir därför en aning oviss.

Malmös form ska inte kritiseras alltför mycket i och med att förväntningarna alltid är gigantiska på laget. Både från fans, övriga lag och media. Det är dock anmärkningsvärt att prestationen var svag mot Hammarby och att första förlusten kom efter två enkla mål i slutet.

Malmö har dock också saknat en hel del spelare de senaste omgångarna. Nu börjar det likna Magnus Pehrssons bästa uppställning. Behrang Safari och Anton Tinnerholm är tillgängliga för spel efter avstängning och stabiliteten bakåt lär bli bättre. Laget har sett osynkat och betydligt mindre dynamiskt ut i dessa två matcher. Uppspelen har också försämrats utan dessa spelare.

Malmö uppträder sällan med för stor respekt på planen och kommer inte att göra det mot AIK heller. Matchbilden är ganska enkel att lista ut. Malmö kommer att söka uppspel på fötter på centrala spelare, men det blir extremt viktigt att nyttja kanterna. Där är det enklare att såra AIK, och det är hög tid för Berget och Cibicki att hitta tillbaka till formen.

H-2-H INFÖR MATCHEN: https://1x2.se/h2h/sverige/allsvenskan/1125726/aik-malmoe-ff

Pehrsson har tystat en del tvivlare under denna vår, men han sätts på prov nu när maskineriet hackat. Hans val av spelare har ofta fallit väl ut, men just nu är Malmö väldigt beroende av Markus Rosenberg. Övriga spelare måste ta ansvar och framför allt avlasta honom i poängprotokollet. Kanske behövs Magnus Wolff Eikrem?

Skulle Malmö vinna denna match kan det vara ett kvitto på hur skickliga Malmö är på att ta sig ur sämre perioder. Men skulle det bli nytt poängtapp kan Norrköping kliva upp i serietopp. Klubben har den bredaste truppen, men ska in i Champions League-spel i höst. Där får man räkna med något extra poängtapp. Därför blir denna match ännu viktigare än vanligt.

AIK:s fem senaste matcher:
AIK - Sirius 1-0
AIK - Sundsvall 0-0
Halmstad - AIK 0-1
AIK - Örebro 1-0
Djurgården - AIK 0-1

Preliminär startelva i AIK:
Linnér - Väisänen, Nyholm, Johansson - Sundgren, Affane, Olsson, Blomberg, Salétros - Thern, Markkanen.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - Örebro 2-1
Elfsborg - Malmö 1-2
Malmö - Östersund 2-1
Hammarby - Malmö 1-1
Malmö - Norrköping 1-2

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus