Fotbolltransfers.com - Inför IFK Göteborg - Elfsborg
Inför IFK Göteborg - Elfsborg
Publicerad: 2017-05-28 15:05

ODDS PÅ MATCHEN: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/1125715/ifk-goeteborg-if-elfsborg

Stormatcherna fortsätter att dugga tätt. Nya derbyn och nya toppmöten. Under söndagen går "El Västico" av stapeln, en av säsongens större matcher för båda lagen. Två bespottade lag som kanske är på väg att resa sig?

Matcherna lagen emellan har varit extremt jämna de senaste åren, likt lagens slutplaceringar. Av de sex senaste mötena - har hela fem slutat oavgjort. Däremot får vi backa bandet till den 7 maj 2012 för att finna den senaste Elfsborgsvinsten. På bortaplan har Elfsborg dessutom haft extra svårt. 2003 kom den senaste segern mot "Blåvitt" borta.

Göteborg var ifrågasatta delvis under förra året, under årets försäsong och framför allt under denna allsvenska vår. Klubben har kritiserats på alla möjliga håll och kanter. Sportchefen Mats Gren, Jörgen Lennartsson, lagets spelidé, spelartruppens ålder, ungdomsakademin. Ja, det mesta. Senast gav i alla fall IFK Göteborg svar på tal.

Matchen mot GIF Sundsvall dödades fort. Kanske var det ett utfall av ett par extra dagars vila, men oavsett var det Göteborgs bästa match för året. Det mesta satt och resultatet var hela 3-0 i paus och ännu ett mål gjordes i den andra halvleken. Spelet var både fartfyllt, kreativt och effektivt. Framför allt från Tobias Hysén som gjorde två av målen.

Göteborg är delvis beroende av att få ytor att spela på. Laget har haft problem att bryta ner låga försvar, och Sundsvall bjöd på mycket ytor att spela på. Häcken, Hammarby och AFC är några av lagen som ställt till det för Göteborg med ett lågt försvarsspel. Hur Elfsborg ställer upp återstår att se, men Hyséns djupledsspel och Albaeks offensiv blir fortsatt viktig.

STATISTIK INFÖR MATCHEN: https://1x2.se/h2h/sverige/allsvenskan/1125715/ifk-goeteborg-if-elfsborg

Skade- och avstängningsläget är felfritt. Alla ska vara tillgängliga för mötet med Elfsborg och det är extremt viktigt. Göteborg behöver både ta poäng och bygga långsiktigt till hösten. Kontrakt löper ut och det finns en otrygghet där - men Lennartsson behöver sätta sin stomme om detta lag ska kunna utvecklas. Det sprudlar inte av kvalité hos bänkspelarna, så alla i startelvan behövs.

Även Elfsborgs skadeläge är bra. Endast Jon Jönsson ser ut att missa matchen. Och likt Göteborg, fick Elfsborg en skön revansch senast. Jönköping besegrades med komfortabla 3-0. Det var förmodligen extra skönt för lagets defensiva spelare som fått möta hård kritik under våren. Detta var Elfsborgs andra hållna nolla.

Elfsborg har spelat vidare med en 4-4-2-formation. Senast flyttades Issam Jebali upp från sin centrala mittfältsroll, till en anfallsposition. Det gav effekt direkt. Ett mål och en framspelning samt ett par lysande sekvenser. Det är inte optimalt att spela Alex Dyer och Simon Olsson på mittfältet jämfört med vad Elfsborg haft tidigare år - men Jebalis kvalité behövs högre upp i banan.

Elfborgs trupp innehåller flera medgångsspelare. Många med höga högstanivåer, men som har en tendens att försvinna och vika sig när spelet inte fungerar på sina håll. Att få upp självförtroendet på dessa spelare är otroligt viktigt och matchen mot Jönköping kan ha betytt mycket. Detta har varit förekommande under de senaste åren då Elfsborg ofta missat de bästa placeringarna - trots ett antal matcher av högsta klass.

Om självförtroendet och tryggheten räcker till att föra spelet mot Göteborg återstår att se. Magnus Haglund har annars dragit ner pressen längre ner i banan i år. Dock har backlinjen svikit då. Laguppställningen kan i alla fall vara densamma och Magnus Haglunds uppdrag blir givetvis att försöka hitta en liknande modell som senast trots ett tuffare motstånd.

Göteborgs fem senaste matcher:
Göteborg - Hammarby 1-1
Häcken - Göteborg 4-0
Göteborg - Kalmar 3-0
Djurgården - Göteborg 1-0
Sundsvall - Göteborg 0-4

Preliminär startelva Göteborg:
Dahlberg - Salomonsson, Rogne, Bjärsmyr, Eriksson - Björdal, Albaek, Diskerud, Rieks - Boman Hysén.

Elfsborgs fem senaste matcher:
Elfsborg - Östersund 4-4
Elfsborg - Malmö 1-2
Sirius - Elfsborg 4-1
Elfsborg - AFC Eskilstuna 2-1
Elfsborg - Jönköping 3-0

Preliminär startelva Elfsborg:
Stuhr Ellegård - Randrup, Nilsson, Horn, Lundqvist - Gustavsson, Dyer, Olsson, Lundevall - Jebali, Frick.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus