Fotbolltransfers.com - Inför IF Elfsborg-Malmö FF
Inför IF Elfsborg-Malmö FF
Publicerad: 2017-05-08 11:49

Omgång sju av Allsvenskan spelas klart under måndagen. Samtidigt som Norrköping och Sundvall möts på Östgötaporten, spelar serieledande Malmö mot Elfsborg i Borås. Det är den sistnämnda drabbningen vi ska fokusera på.

Odds & H2H inför matchen: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/1125716/if-elfsborg-malmoe-ff

Elfsborg har haft det förhållandevis svårt mot Malmö under de senaste åren. Vi får backa till hösten 2014 för att finna den senaste vinsten. 2015 kryssade lagen båda mötena och förra året segrade Malmö båda gångerna. Båda mötena slutade 1-0.

Malmö har redan kopplat ett starkt grepp om serien. Inför omgången är 14 poäng inspelade, vilket betyder serieledning med fyra poängs marginal ner till Sirius och IFK Norrköping. Bortsett missräkningen mot Kalmar för två omgångar sedan, är starten väldigt imponerande.

Malmö har vänt två av de tre senaste matcherna. Först mot Djurgården i omgången fyra, och sedan mot Örebro senast. Magnus Pehrssons matchcoaching har hyllats stort efter dessa segrar. Den nye Malmö-tränaren har hittills lyckats med att utnyttja truppens bredd. Till exempel har laget sju olika målskyttar, vilket får anses som en stor tillgång.

Det blir en fortsatt hård kamp om de offensiva platserna. Anfallsparet från senast, Rosenberg och Jeremejeff, stod för varsitt mål och lär få förtroende igen. Cibicki har blivit förpassad till en kant, trots den fina starten som anfallare. Berget har sedan spelat sedan han återvände från sin skada - men både Rakip och Yotun har inlett säsongen bra. Då är inte Eikrem ens nämnd, som vann assistligan förra året. Supertalangen Mattias Svanberg har till och med varit utanför truppen.

Ska man sätta några frågetecken kring Malmö, så är det backlinjen. Lyxproblemen finns även på sina håll där. Hur länge nöjer sig Pa Konate med att sitta bredvid? Vänsterbacksplatsen är Safaris. Men mittbacksparet ser inte helt samspelt ut ännu. Nielsen och Brorsson bjöd på målet senast och Örebros enda chans utöver det. Malmö som lag släpper till väldigt lite chanser tack vare det stora bollinnehavet och att lag ofta kryper hemåt. Det återstår att se hur mittbacksparet presterar när de sätts i ännu fler defensiva situationer. 

Malmö har som sagt fått god poängutdelning mot Elfsborg under de senaste åren. De har gjort det med en hög press. Malmö kliver gärna upp och pressar Elfsborg på offensiv planhalva. En stor nyckel hittills har varit att sätta lagets anfallare i spel. Malmö varierar sig, spelar med tålamod och har ofta bollen efter marken. Men ofta söks en passning mot någon av anfallarnas fötter från en kantposition. Ett mönster vi lär få se även i denna tuffa bortamatch.

Elfsborgs start är mindre rolig. Klubben har, likt väldigt många andra, spelat in åtta poäng hittills. Knappast ett katastroffacit, men poäng har vaskats bort på ett sätt som påminner om tidigare säsonger. Ett framgångsrecept för laget har annars varit hemmaplan. I år får ett frågetecken sättas även där. Förlust mot AIK och fyra insläppta mot Östersund.

4-4-matchen mot Östersund innehöll allt och var helt galen. För den objektive var den fantastisk. På planen stod dock två lag som förlorat två poäng var - snarare än vunnit en. Elfsborg ledde matchen med 2-0 i halvtid, innan genomklappningen var ett faktum med fyra insläppta på 35 minuter. Med en man mindre tog sig sedan laget ikapp på stopptid och 4-4 blev slutresultatet.

Det positiva är att det likt Malmö finns en spridning framåt. Lasse Nilsson räddade laget senast. Både han och de övriga två anfallarna finns i målprotokollet nu. Simon Lundevall är spelaren som levererar kontinuerligt framåt, och hoppet är fortfarande stort kring ytterligare offensiva spelare. För Elfsborgs del gäller det att hitta balansen.

Elfsborg har haft det svårt både på det kollektiva och individuella planet defensivt. Jörgen Horn stod för en mindre lyckad insats senast, och övriga backlinjen bör också ifrågasättas. Laget har svårt att behärska det höga försvarsspelet samtidigt som för många dueller förloras. Östersund sårade Elfsborg gång på gång, och det var inga tillfälligheter som bäddade för dessa fyra insläppta.

Elfsborgs modell sitter dock djupt i klubben och dem kommer att arbeta på med den. De lär inte uppträda med för mycket respekt mot Malmö. Tränare Magnus Haglund lär fortsätta med två anfallare på planen för att söka upp Malmös mittbackar, frågan är dock vilka som tar de två platserna. Elfsborg strävar allt som oftast efter att vara bollförande. Inte minst på hemmaplan.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - GIF Sundsvall 2-0
Halmstad - Malmö 0-3
Malmö - Djurgården 3-2
Kalmar - Malmö 0-0
Malmö - Örebro 2-1

Preliminär startelva:
Wiland - Tinnerholm, Brorsson, Nielsen, Safari - Berget, Lewicki, Christiansen, Cibicki - Rosenberg, Jeremejeff.

Elfsborgs fem senaste matcher:
Elfsborg - AIK 1-2
Djurgården - Elfsborg 3-0
Elfsborg - Örebro 3-0
GIF Sundsvall - Elfsborg 1-1
Elfsborg - Östersund 4-4

Preliminär startelva:
Stuhr Ellegård - Randrup, Jönsson, Horn, Lundqvist - Gustavsson, Dyer, Olsson, Lundevall - Frick, Prodell.
 

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus