Fotbolltransfers.com - Fotbollsspelarna står inte enade
Till bloggens startsida
Fotbollsspelarna står inte enade
Publicerad: 2012-05-12 00:15

Det blev ingen fotbollsstrejk. Spelarföreningen och Svensk Elitfotboll (SEF) kom idag överens om ett nytt kollektivavtal. Läser man på Spelarföreningens hemsida verkar det som att alla parter är nöjda. Pratar du med spelarna låter det annorlunda. De har snarare tvingats att godta det nya avtalet.

"Vi är villiga att gå i strejk för att visa att vi menar allvar" lät det för ett par veckor sen. Jag är inte riktigt övertygad. Medlarna gav parterna ett slutbud och en deadline. När det väl gällde fick spelarna släppa på sina krav.

För oss andra är det så klart positivt att de är överens. Serierna fortsätter som planerat. Men Allsvenskans och Superettans närmare 800 spelare var inte enade. En strejk hade inneburit att de eventuellt behövt vara utan lön i flera månader, vilket alla inte har råd med.

Snittlönen i Allsvenskan ligger på 57 595 kronor. I Superettan är det runt 20 000. Lönegapet mellan toppen och botten är dock stort. Många saknar nog en buffert och det finns heller ingen gemensam strejkkassa.

Missförstå mig inte, jag förespråkar inte fotbollsstrejker, men ska man hota med strejk måste man mena allvar. Att bära en svart bindel är inte nog. Och då måste större delen av medlemmarna vara med på det, hela vägen fram.

Nu har man ändå förbättrat villkoren, och i en förhandling begär man normalt mer än vad man räknar med att få. Men spelarnas reaktioner på exempelvis Twitter visar tydligt att långt ifrån alla var nöjda med avtalet:

Lasse Nilsson, IF Elfsborg: "SEF lyckades lura på oss ett nytt kollektivavtal. Det enda positiva med dagens händelser är att vi definitivt får lira boll på söndag!."

Vyacheslav Jevtushenko, IK Brage: "Vi i IK Brage tycker inte att budet är bra men har inte råd med att bli utsatta för en lockout. Det är den verklighet vi lever i. Vi har långt ifrån fått det vi önskade men tyvärr är maktbalansen inte till vår fördel."

Magnus Eriksson, Åtvidabergs FF: "Här på twitter verkar det som att ingen godkände erbjudandet gällande våra rättigheter som spelare. Vem fan rösta JA egentligen."

Stefan Ishizaki, IF Elfsborg: "Dock ska det sägas att vi i Elfsborg inte accepterade budet, men majoriteten av klubbarna gjorde det."

Daniel Hallingström, Åtvidabergs FF: "Ingen strejk, så match mot Djurgården. Två lag som inte accepterade klubbarnas förslag förresten."

Fotbollsspelarna krävde 100-procentig ersättning vid skador samt tjänstepension. Hur gick det? De får nu 80 procent de två första veckorna, som tidigare, men därefter höjs det till 90 procent. Samt höjt ersättningstak för långtidsskadade fotbollsspelare. Och om jag förstått det rätt får man tjänstepension på nytecknade kontrakt först nästa år. Om den delen dras från spelarnas egna löner är oklart.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus