Fotbolltransfers.com - Så spreds Kagawa-citatet
Till bloggens startsida
Så spreds Kagawa-citatet
Publicerad: 2012-05-06 05:45

Igår kunde man läsa på flera olika håll att Borussia Dortmunds playmaker Shinji Kagawa uttalat sig om Manchester United i japansk TV. Han ska ha sagt följande:

– 12 maj blir sista matchen för Dortmund och sedan inleder jag ett nytt kapitel i Manchester United.

Citatet spred sig som en löpeld. Bland annat engelska, tyska, svenska, norska, franska, amerikanska och brasilianska medier rapporterade om detta. Det är bara ett problem, Kagawa har inte sagt något av det. Det är rent påhitt. Och då undrar du kanske varifrån det kommer? Se nedan.

"Ryouichi Takashi" skapade alltså ett konto på Twitter under gårdagen. Han utgav sig för att vara reporter på TV Osaka och laddade upp en profilbild som föreställer Takeshi Kaga, en japansk skådespelare.

Ryo inledde sin Twitterkarriär med att be om ursäkt för sin dåliga engelska. Han skriver därefter flera tweets med perfekt engelska om att Kagawi är överens med Manchester United. Se nedan, klicka för större bild.

Någon intervju med Kagawa finns tydligen inte på TV Osakas hemsida. Enligt folk på Twitter har Kagawi dementerat allt, jag har dock inte läst artiklar själv. Japanens agent berättade igår att inget beslut är taget än. Kagawi har också tidigare sagt att han ger besked om framtiden först efter tyska cupfinalen. Som sagt, allt är rent påhitt.

Det är otroligt, och väldigt komiskt, att det här har kunnat sprida sig så snabbt. Ryo hade noll följare när han startade kontot igår. Ändå kunde det här ett par timmar senare nå ut till tidningar och sajter i världens alla hörn.

Några av medierna som skrev om detta har raderat artiklarna. Aftonbladet är ett exempel. ESPN tog bort och skrev en ny, med en annan vinkel. Andra har precis publicerat texter innehållande citatet.

Ironiskt nog kan Shinji Kagawa ändå hamna i Manchester United. Det är en av flera klubbar han kopplas ihop med.

Det finns fler exempel på liknande fall. Under januarifönstrets sista dag placerades Fredrik Ljungberg i MK Dons. Även det ett rykte som spreds via Twitter. För ett par år sen rapporterade engelsk media att Rodrigo Palacio var nära Arsenal. Det hela började med ett påhittat blogginlägg (klicka här för att läsa bloggen). Personen bakom bloggen ville helt enkelt testa media och visa hur enkelt det är att sprida ett rykte. Det gick väl ganska bra får man säga. The Sun, Daily Mirror och BBC var några som gick rakt in i fällan.

---

UPPDATERING 15:00: Personen som ligger bakom Twitterkontot Ryouichi Takashi är @VincenzoPerotti:

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus