Fotbolltransfers.com - Brasilianska klubbar allt mer konkurrenskraftiga
Till bloggens startsida
Brasilianska klubbar allt mer konkurrenskraftiga
Publicerad: 2013-04-17 23:05

Igår släppte FIFA rapporten Global Transfer Market 2012 som visar en massa intressanta siffror om de internationella övergångarna som registrerats i verktyget TMS (läs mer här). Ett land som ofta återkommer i rapporten är Brasilien.

Bland de 11 552 transfers som registrerades under 2012 avser 1463 spelare med brasilianska pass. Det är dubbelt så mycket mer än tvåan Argentina.

Brasilien hade både flest in- och utgående transfers under 2012. Totalt var de brasilianska klubbarna involverade i elva procent av samtliga internationella övergångar. 696 stycken ingående transfers och 618 utgående.

Flest transfers mellan två länder? Brasilien och Portugal. Inte särskilt anmärkningsvärt med tanke på kopplingen mellan länderna.

England är det land som spenderar mest på transfersummor medan den högsta nettosumman återfinns i Brasilien. De brasilianska klubbarna gick plus 790 miljoner kronor på sina övergångar.

Lönerna är dock inte i nivå med de europeiska länderna. I Italien och England låg genomsnittslönerna (för de spelare som flyttade dit under 2012) på runt 4,5 miljoner kronor per år. I Brasilien handlade det "bara" om en halv miljon, vilket ändå är dubbelt mer än i Argentina.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen hos de brasilianska toppklubbarna de kommande åren. Ekonomiskt är det bättre än någonsin, åtminstone hos topplagen som ökade sin omsättning ifjol med hela 30 procent. Det är resultatet av bland annat ökade sponsor- och TV-pengar. Corinthians drar in runt 800 miljoner kronor, vilket är i nivå med Evertons, Aston Villas och Galatasarays omsättningar.

Brasilien lyckas hålla kvar sina stjärnor i den inhemska ligan allt längre. Det har man råd med. Och när de väl säljs handlar det om enorma summor. PSG köpte Lucas Moura för närmare 400 miljoner kronor. Oscar gick till Chelsea för omkring 300 miljoner. När den största brasilianska stjärnan Neymar känner sig redo att flytta till Europa – då blir han den dyraste spelaren som någonsin lämnat Brasilien.

Det finns även flera exempel på eftertraktade brassar som väljer bort Europa helt. Ganso är en av dem och det senaste fallet är backstjärnan Dedé, som idag blev klar för Cruizero (läs mer här). Det är något vi kan få se mer av framöver.

Det finns fler faktorer att beakta än att omsättningar, transfersummor och löner i Brasilien stiger. Ja, förutom att brassarna även föredrar det goda livet i hemlandet, kan hela debatten om spelare som ägs av tredje part påverka exporten (läs mer här och här). I Brasilien är den varianten av ägande vanligt förekommande.

Och kanske kan de på sikt även snuva de europeiska klubbarna på stortalanger från andra sydamerikanska länder.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus