Fotbolltransfers.com - Parterna som tjänade på Hulks övergång
Till bloggens startsida
Parterna som tjänade på Hulks övergång
Publicerad: 2012-09-17 01:14

Vägen till framgång är inte alltid spikrak. Inte ens för talangfulla brassar. Utan att ha slagit igenom i hemlandet flyttade Givanildo Vieira de Souza år 2006 för att testa lyckan utomlands. Han hamnade i den mindre glamorösa japanska andraligan.

Sex år senare är ”Hulk”, som han kallas, såld för 500 miljoner kronor till den ryska storsatsande klubben Zenit St. Petersburg. Om någon nu undrar över hur han fick sitt artistnamn:

- Jag var ett stort fan av ”The Incredible Hulk” när jag var liten. Mina föräldrar kallade mig för Hulk eftersom de tyckte att jag påminde om karaktären, har Hulk berättat för Goal.com.

Många storklubbar har under en längre period varit på jakt efter Hulks signatur. När inget hände den 31 augusti var de flesta, inklusive brassen själv, inställda på en fortsättning i Portugal. Men Zenit ville annat och spände musklerna.

Porto gör nu en rejäl vinst men även andra parter får en del av kakan. Uruguayanska CA Rentistas, en klubb han aldrig representerat, har tjänat en rejäl hacka. I alla fall på pappret. I själva verket har vinsten slussats vidare till ett företag som ägs av agenten Juan Figer.

För besväret har den uruguayanska klubben fått en fast summa varje månad. Samarbetet mellan parterna inleddes redan 1999 och ett antal spelare har sedan dess sålts vidare till Europa på liknande sätt.

2008 betalade Porto 5,5 miljoner euro till Rentistas, eller rättare sagt Figer, för 45 procent av rättigheterna till Hulk. Utköpsklausulen i hans personliga avtal uppgick till hela 40 miljoner euro. Han var då en okänd brasse som hade öst in mål i Japan. Porto såg något som ingen annan upptäckt.

Succén lät inte vänta på sig. Ifjol förvärvades ytterligare 40 procent för 13,5 miljoner euro. I samband med det förlängde Hulk sitt kontrakt och utköpsklausulen ökade till 100 miljoner euro.

När Zenit värvade brassen för två veckor sen gick endast 85 procent av köpeskillingen till Porto. Hulk och hans riktiga agent Teodoro Fonseca hade rätt till ett par procent medan resterande gick till Juan Figer.

Agentens totala vinst på Hulk-affären landar på ett par hundra miljoner kronor. Sedan början av året har FIFA reagerat på samarbetet med den uruguayanska klubben. Figer och Rentistas är nu under granskning.

I Argentina upptäckte skattemyndigheten nyligen att flera övergångar gått via en tredje klubb. Jonathan Bottinelli bytte från San Lorenzo till River Plate tidigare i sommar. I affären involverades den chilenska klubben San Felipe, som han aldrig spelat för, och bankkonton i skatteparadis.

Skattemyndigheten misstänker omfattande skattefusk och har inlett en granskning av 30 inhemska övergångar. Under tiden är 146 agenter (av totalt 210 registrerade) samt ett antal spelare avstängda. Framförallt är det klubbar i Chile, Uruguay och Schweiz som agerar som tredje part.

I England och Frankrike är det förbjudet med en tredje part som ägare. I Portugal är det mer regel än undantag. Porto har exempelvis endast sju spelare som ägs till 100 procent. Det här förekommer även i många andra länder, bland annat i Sverige.

UEFA diskuterar nu ämnet för fullt och funderar starkt på att vidta åtgärder. Spelare som inte ägs till 100 procent av klubben riskerar att inte få delta i Champions League eller Europa League. Går förslaget igenom kan det röra om i många klubbar.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus