Fotbolltransfers.com - Paris SG rensar Serie A på stjärnor och talanger
Till bloggens startsida
Paris SG rensar Serie A på stjärnor och talanger
Publicerad: 2012-07-17 19:55

När jag var yngre spenderade jag alldeles för mycket tid på det populära spelet Championship Manager. Ibland kunde man inte hålla fingrarna i styr och gick in i CM-editorn. Några knapptryck senare hade man flyttat över flera världsklasspelare. Drömlaget var ett faktum. Och naturligtvis höjdes transferbudgeten med ett par nollor. Mycket ville ha mer.

Idag går det i princip att göra så på riktigt. För ungefär så enkelt är det för PSG-tränaren Carlo Ancelotti och sportchefen Leonardo när de ska ut på transfermarknaden och shoppa spelare. Lite som att stjäla godis från småbarn.

Så kallade köpelag existerade visserligen långt innan Chelsea, Manchester City och Paris SG fick nya ägare. Men summorna som oljemiljardärerna gått in med är på en helt annan nivå. De värvar ihop en trupp med stjärnspelare på nolltid.

I CM var glädjen oftast kortvarig, det blev för enkelt. Man startade om spelet och tog sig an uppdrag i småklubbar istället – utan omvägen via editorn. Att bygga upp ett lag, eller en sajt för den delen, med små medel är mer utmanande men framförallt betydligt roligare. Det kommer säkert en dag då även PSG:s eller Citys stenrika ägare tröttnar.

– Beslutet att behålla Thiago Silva var vårt stora agerande och det stängde vår transfermarknad. Ibra har fortfarande två år kvar på sitt kontrakt och kommer att stanna, berättade Milans vice president Adriano Galliani nyligen för italiensk press.

Knappt två veckor senare är båda sålda, så fort kan det svänga. Ett tungt besked för Milanfansen. Övergångarna är även ett stort bakslag för hela Serie A. Eller rättare sagt, en käftsmäll. Ligan tappar två starka profiler som är bland världens bästa i sina positioner. Redan nu kan vi slå fast att det här blir sommarens två största transfers.

För runt 600 miljoner kan man självklart värva nya spelare. Men bara en del av den summan går oavkortat till nyförvärv. Och faktum är att det inte går att hitta fullvärdiga ersättare, så länge du inte är villig att öppna plånboken. Har Milan verkligen råd med exempelvis Carlos Tévez?

Det är viktigt att poängtera att Milans ekonomi mår klart bättre efter försäljningarna. Samtidigt riskerar de att förlora mycket mer på grund av just det. Färre titlar, minskade sponsorintäkter, sämre publiksnitt och så vidare.

Det mest oroväckande är ändå att Paris SG håller på att rensa Serie A på stjärnor och ännu värre - framtidslöften. Hela nio spelare i PSG:s trupp är hämtade direkt från Italien. Inte otippat kanske med tanke på vem som är sportchef och tränare. Fjolårets storvärvning av Javier Pastore var bara startskottet.

I sommar har de köpt Ezequiel Lavezzi, Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva. PSG har också snuvat de italienska toppklubbarna på 19-årige mittfältstalangen Marco Verratti. Den nye Pirlo. Jag tvivlar på att det slutar där. Oljshejkerna i Paris har gett Leonardo och Ancelotti en transferbudget på 1-2 miljarder.

När Kaká och Zlatan lämnade Italien sommaren 2009 var det samma visa. Serie A eller Milan går inte under, men stjärnglansen har återigen falnat. Som att det inte var nog att Serie A-klubbarna de senaste åren kraftigt halkat efter de spanska och engelska storlagen, främst av ekonomiska skäl. Eller att Tyskland passerat Italien i Uefa-koefficient. Italiens fina insatser i EM känns som ett minne blott.

Vad jag tycker om Zlatans och Thiagos klubbval? Ekonomiskt sett mycket lönsamt. Rent sportsligt ingen höjdare. Brassens nästa flytt borde ha gått till Spanien. Där finns i dagsläget världens två största klubbar. Real Madrid eller Barcelona hade varit mer logiskt. Och ett steg uppåt i karriären.

Naturligtvis styrs det här till viss del av den säljande parten. Få klubbar har råd att betala 400 miljoner för en mittback. Men i Europa tvingas inte spelarna att skriva på för någon klubb. Annat är det i USA, men duon har helt enkelt accepterat att spela för den franska storsatsande klubben.

Att Leonardo haft ett finger med i spelet är föga förvånande. Det var han som under hösten 2008 övertalade Thiago Silva att välja Milan framför rivalen Inter.

Milan ville sälja Ibra eller sänka lönen. Vår svenske superstjärna saknade nog i slutändan alternativ med tanke på att han är så dyr i drift och utbudet är så pass begränsat. I Spanien är han överflödig och Manchester City verkar ha siktet inställt på Robin van Persie. Möjligtvis hade något annat engelsk lag kunnat göra plats för honom. Men intresset kan inte ha varit jättestort för den blivande 31-åringen.

Paris SG försöker bygga något stort, men de är inte där än. Det dröjer ett par år till innan de på allvar kan utmana Europas största klubbar, trots nyförvärven. Zlatan flyttar därmed till Frankrike för att dels höja sin lön och dels vinna Ligue 1. På sikt kan laget ta hem Champions League. Om Zlatan är kvar till dess återstår att se.

Positivt att ett par miljoner går till Malmö FF. Jag hoppas att de använder pengarna till att producera fram nya Zlatans.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus