Fotbolltransfers.com - Hawk-Eye eller GoalRef - en nödvändighet
Till bloggens startsida
Hawk-Eye eller GoalRef - en nödvändighet
Publicerad: 2012-06-20 18:01

Med två extra domare på plan kan det väl inte gå fel? Så resonerade UEFA och införde systemet med straffområdesdomare eller så kallade måldomare. Det har säker höjt nivån, men förr eller senare felar den mänskliga faktorn. Som igår när John Terry rensar undan en boll som passerat mållinjen. Ingen av domarna såg det. Ukraina gick miste om ett mål som hade kunnat förändra utgången.

Man ska inte låta sig luras av att måldomarna inte viftar med flaggor eller armar. De kommunicerar via ett headset. Men efter gårdagens match är det uppenbart att systemet inte räcker till.

Allt starkare röster höjs för att införa målkameror. Teknik som fördröjer matcherna eller förstör matchupplevelsen är jag oerhört tveksam till. Men med målkameror behöver det inte innebära ständiga avbrott som i hockeyn. Det tar mindre än en sekund innan domaren får en signal på sin klocka om bollen är inne.

Diskussioner om bortdömda mål finns i alla länder. Ändå vägrar Michel Platini, ordförande i UEFA, acceptera målkameror. Det blir Playstation-fotboll menar han. FIFA har tidigare varit emot det, men har nu tagit sitt förnuft till fånga.

Det senaste året har FIFA testat åtta olika tekniker. Två kriterier har varit avgörande i bedömningen, felmarginal och hur snabbt signalen skickas till domaren. Endast två företag gick vidare från den första testrundan. Tennisens Hawk-Eye och handbollens GoalRef slåss nu om det prestigefyllda uppdraget. Ytterligare tester har genomförts med dessa två företag under april och maj månad. Här kan ni se hur det fungerar:

Klarar någon av teknikerna sluttesterna kan målkameror bli verklighet inom fotbollen. Igår twittrade FIFA-presidenten Sepp Blatter följande:

– Efter gårdagen match är målkameror inte längre ett alternativ, utan en nödvändighet.

Samtidigt är det en nödvändighet att tekniken fungerar – till 100 procent. Annars är det meningslöst. I tennisens Hawk-Eye finns exempelvis en liten felmarginal. Vidare uppkommer en diskussion kring kostnaderna. Priset för installation av Hawk-Eye på en arena uppgår till närmare 3 miljoner kronor. Vem tar den smällen? Arenaägare, klubbar, förbund eller UEFA/FIFA?

Måldomare eller målkamera i VM 2014? Det får vi reda på den 5 juli, då träffas IFAB , det internationella regelförbundet, i Zürich och tar ett beslut.

Är du för eller emot målkameror? Kommentera nedan.

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus