Fotbolltransfers.com - Jakob Celik
Publicerad: 2013-12-24 15:52

Sveriges största transfersajt växer i ett rasande tempo. Antalet besökare på Fotbolltransfers.com har mer eller mindre fördubblats jämfört med förra året och vi kan nu även titulera oss som Sveriges näst största fotbollssajt.

Vi nådde en väldigt stor milstolpe under en vecka i augusti då vi passerade 100 000 unika besökare. Och vi har under flera veckor, bland annat i november, varit uppe i siffror nära vårt besöksrekord.

Under 2013 gjorde vi flera förändringar. Den största och viktigaste var att vi flyttade över sajten till kraftfullare servrar. En annan roligt nyhet var att vi lanserade vår mobilsajt i slutet av maj, framförallt med tanke på att över hälften av våra besökare kommer in via mobilen. I övrigt implementerade vi också ett antal mindre funktioner, även om alla inte är synliga för besökarna. 

Vad kan ni förvänta er av 2014? Vi har många intressanta nyheter på vår långa to-do-lista och utan att gå specifikt in på vad det rör sig om är förhoppningen att implementera flera av dem under det kommande året. Det handlar om allt från ny design till nya verktyg för besökare, sportchefer, spelare och agenter. Redaktionellt kommer vi också att leverera ännu fler nyheter under 2014.

Vill också tacka alla er som dagligen besöker sajten, delar länkar, kommenterar och mejlar in synpunkter. Har ni fler frågor, synpunkter eller förslag är det bara att mejla in till jakob.celik@fotbolltransfers.com.

God jul och gott nytt år!

Publicerad: 2013-05-28 00:49

Vi har en spännande sommar framför oss. Årets transferfönster har goda förutsättningarna att bli bland de bättre vi upplevt. På både spelar- och tränarfronten kommer det att ske en hel del förändringar, som vanligt. Men ett lyckat transferfönster kräver ett par stora transferbomber, gärna för skyhöga övergångssummor.

Det som utmärker sig den här sommaren är att många världsklasspelare kan komma att byta klubb. Framförallt på anfallssidan. Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Luis Suarez, Robert Lewandowski, Mario Gomez och Wayne Rooney är några exempel.

Den mest eftertraktade av dem alla, brassen Neymar, är redan klar för Barcelona. En spelare som rivalen Real Madrid gick miste om. Pengarna ska de istället använda till att försöka värva en av Premier Leagues stora stjärnor, Gareth Bale.

Tränarkarusellen kommer att snurra för fullt i Europa. Storklubbar som Real Madrid, Chelsea, Manchester City och Milan letar alla efter nya managers. På listan över tränare som vill ha nya uppdrag finns exempelvis José Mourinho, Manuel Pellegrini, Jupp Heynckes och Carlo Ancelotti. I Manchester United har legendariska Alex Ferguson redan bestämt sig för att kliva åt sidan och ersätts av David Moyes.

Fotbollskartan håller på att ritas om. Den nyrika klubben från skatteparadiset Monaco har redan spenderat 600 miljoner på Porto-duon Joao Moutinho och James Rodriguez. Ytterligare 515 miljoner är öronmärkta för Falcao. Det slutar inte där. Det ryktas om fler dyra nyförvärv, allt från Vincent Kompany till Victor Valdes och Kevin-Prince Boateng. Paris Saint-Germain lär inte sitta still medan seriekonkurrenten shoppar loss, utan kommer att bygga vidare på sitt miljardprojekt.

Pep Guardiola tar över Bayern München i sommar och då passar Champions League-vinnarna på att sno Mario Götze och eventuellt även Robert Lewandowski från rivalen. Något som tvingar Borussia Dortmund själva att agera på transfermarknaden, om de vill vara med och slåss om de stora titlarna nästa säsong.

I England inleder både Chelsea och Manchester City sommaren med att anlita nya tränare. Det i kombination med stora plånböcker resulterar sannolikt i en del truppförändringar.

Serie A-mästarna Juventus är på jakt efter klassanfallare som kan göra skillnaden. Där kan Zlatan mycket väl hamna. Konkurrenterna Milan och Inter har inte samma ekonomiska muskler som tidigare men är i behov av rejäla förstärkningar.

Försäljningen av Falcao ger Atletico Madrid en större transferbudget än vanligt. Det behövs om man ska försöka värva en ersättare. Barcelona har siktet inställt på en mittback som kan få ordning på försvaret. Och Real Madrid lämnar sällan någon oberörd under ett sommarfönster.

 Det bör med andra ord bli en hektisk sommar för sportcheferna i de europeiska storklubbarna. 

Publicerad: 2013-04-26 21:31

– Ibrahimovic kommer definitivt att stanna här - 100 procent säkert, meddelade Paris Saint-Germains sportchef Leonardo igår för Sky Italia.

Ungefär dem orden använde även Milans vice president Adriano Galliani om Zlatan den 7 juli 2012. Och vi vet ju alla vad som hände kort därefter. När det kommer till övergångar är det många gånger svårt att bedöma sanningshalten i ett uttalande. Oftast kommer man närmare sanningen genom att sätta ihop pusselbitarna.

Och den senaste tidens rapporter/rykten i media ger en stark indikation på att det inte bara är Zlatans hus i Malmö som är till salu. Även anfallaren själv är tillgänglig på marknaden.

Vi har de senaste månaderna bland annat fått se en tokoffensiv från hans kontroversiella superagent Mino Raiola i såväl italiensk som fransk media. Syftet? Att meddela Europas största klubbar att PSG-stjärnan är villig att röra på sig i sommar. Även om han nu formulerar det på ett annat sätt.

Rykten om svenskens framtid haglar tätt. Framförallt handlar det om den tidigare klubben Juventus. Transfersumman har flera råd med men för att en övergång ska vara möjlig krävs en "uppoffring" från svenskens sida. Hans enorma lön i Paris kommer ingen annan klubb i Europa att matcha.

"Ibra" länkas också ihop med exempelvis Milan, Napoli, Manchester City, Chelsea, Liverpool och ja, till och med Galatasaray. Men alla klubbar som inte tillhör det absoluta toppskiktet kan vi omedelbart utesluta. Raiola uttryckte att det finns en fem-sex klubbar som kan bli aktuella. I slutändan landar det troligtvis i två eller tre realistiska alternativ.

I dagarna kom passande nog även uppgifter om att Napoli-anfallaren Edinson Cavani är överens med PSG. Leonardo och Ancelotti fortsätter med andra ord att rensa Serie A på stjärnor, om uppgifterna nu stämmer.

Framförallt undrar jag varför Zlatans tålamod med det fransk-qatariska miljardprojektet tryter efter bara en säsong. Är det den nya höginkomstskatten i Frankrike som ställer till det? Vill han lämna för att få en sista chans att vinna Champions League? Eller är det den sociala biten som inte fungerar?

Frågorna är många men en sak är säker, spekulationer om Zlatans framtid kommer att florera hela sommaren. Och fotbolltransfers.com följer som vanligt alla turer.

Vart vill du helst se Zlatan Ibrahimovic nästa säsong? Kommentera nedan.

Publicerad: 2013-04-17 23:05

Igår släppte FIFA rapporten Global Transfer Market 2012 som visar en massa intressanta siffror om de internationella övergångarna som registrerats i verktyget TMS (läs mer här). Ett land som ofta återkommer i rapporten är Brasilien.

Bland de 11 552 transfers som registrerades under 2012 avser 1463 spelare med brasilianska pass. Det är dubbelt så mycket mer än tvåan Argentina.

Brasilien hade både flest in- och utgående transfers under 2012. Totalt var de brasilianska klubbarna involverade i elva procent av samtliga internationella övergångar. 696 stycken ingående transfers och 618 utgående.

Flest transfers mellan två länder? Brasilien och Portugal. Inte särskilt anmärkningsvärt med tanke på kopplingen mellan länderna.

England är det land som spenderar mest på transfersummor medan den högsta nettosumman återfinns i Brasilien. De brasilianska klubbarna gick plus 790 miljoner kronor på sina övergångar.

Lönerna är dock inte i nivå med de europeiska länderna. I Italien och England låg genomsnittslönerna (för de spelare som flyttade dit under 2012) på runt 4,5 miljoner kronor per år. I Brasilien handlade det "bara" om en halv miljon, vilket ändå är dubbelt mer än i Argentina.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen hos de brasilianska toppklubbarna de kommande åren. Ekonomiskt är det bättre än någonsin, åtminstone hos topplagen som ökade sin omsättning ifjol med hela 30 procent. Det är resultatet av bland annat ökade sponsor- och TV-pengar. Corinthians drar in runt 800 miljoner kronor, vilket är i nivå med Evertons, Aston Villas och Galatasarays omsättningar.

Brasilien lyckas hålla kvar sina stjärnor i den inhemska ligan allt längre. Det har man råd med. Och när de väl säljs handlar det om enorma summor. PSG köpte Lucas Moura för närmare 400 miljoner kronor. Oscar gick till Chelsea för omkring 300 miljoner. När den största brasilianska stjärnan Neymar känner sig redo att flytta till Europa – då blir han den dyraste spelaren som någonsin lämnat Brasilien.

Det finns även flera exempel på eftertraktade brassar som väljer bort Europa helt. Ganso är en av dem och det senaste fallet är backstjärnan Dedé, som idag blev klar för Cruizero (läs mer här). Det är något vi kan få se mer av framöver.

Det finns fler faktorer att beakta än att omsättningar, transfersummor och löner i Brasilien stiger. Ja, förutom att brassarna även föredrar det goda livet i hemlandet, kan hela debatten om spelare som ägs av tredje part påverka exporten (läs mer här och här). I Brasilien är den varianten av ägande vanligt förekommande.

Och kanske kan de på sikt även snuva de europeiska klubbarna på stortalanger från andra sydamerikanska länder.

Publicerad: 2013-03-24 22:17

Vissa perioder får vi väldigt många mejl. Alla har man inte särskilt mycket nytta av. En del är nämligen rena jobbansökningar, och inte av den typen man skulle kunna tro. Utan det är exempelvis spelare eller tränare från världens alla hörn som skickar in sina CV:n och fått för sig att vi är en arbetsförmedling. Troligtvis är det sajtens namn som lurar folk, det innehåller trots allt ordet "transfers". Jag tänkte ge er några exempel.

En iransk försvarsspelare skickade tidigare i år över sitt CV samt en kopia på vad som såg ut att vara någon variant av ID-kort, utfärdat av det iranska fotbollsförbundet. Han var "interested to apply for a position in your club".

Efter artikel om den ghananska fotbollsakademin Right to Dream (som du kan läsa här) fick jag imorse ett mejl från en ung kille i Ghana. Han vill spela fotboll i just Right to Dream och verkar tro att jag kan hjälpa honom med det.

En 19-årig argentinare från Buenos Aires skrev att han har ett italienskt pass och undrade om jag ville testa honom. Han frågade sedan om jag var FIFA-agent.

I dagarna mejlade en spanjor, med ett förflutet som hjälptränare i flera La Liga-lag, över ett personligt brev samt CV. Han var intresserad av ett tränarjobb. Vart framgår inte. Vid ett annat tillfälle skrev en annan spansk tränare ett par rader om sig själv och att han var sugen på att ta över ett damlag utomlands.

Jag har fått mejl från utländska agenter som letar efter samarbetspartner i Sverige. Andra agenter har frågat om man har några bra och tillgängliga spelare, eftersom de påstår att de kan arrangera provspel med exempelvis bulgariska klubbar.

För exakt ett år sedan skrev jag även om när Crespos "agent" erbjöd mig brasilianska anfallare. Läs mer om det här.

Att vi får mejl från människor i alla möjliga länder är inte så konstigt. Kartan över var våra besökare kommer ifrån ser ut så här (grönmarkerade länder har besökt Fotbolltransfers.com):

Publicerad: 2012-12-24 17:30

Fotbolltransfers.com blir allt större. Vi har i dagsläget runt 40-45 000 unika besökare i veckan. En siffra som kommer att öka under nästa månad då transferfönstret öppnar igen. Jämfört med förra året har FT ökat med hela 50 procent. Vi växer även på sociala medier. På Twitter är vi exempelvis störst av alla svenska sportmedier med våra 10 700 följare. Det är naturligtvis oerhört glädjande att folk uppskattar det vi gör och att vi når ut till allt fler fotbollsintresserade.

Den senaste tiden har vi även arbetat med att förbättra sajtens prestanda. Vi har emellanåt haft prestandaproblem men nu flyter det på snabbare igen. Vi kommer att vidta fler åtgärder för att ni besökare inte ska påverkas.

Allt fler använder mobilen för att surfa. Många har efterfrågat en Android- eller Iphone-app, det kommer en vacker dag. Men vår högsta prioritet är i dagsläget att ta fram en mobilsida. Vi har redan påbörjat arbetet och förhoppningsvis blir vi klara inom en snar framtid.

Vi har även gjort ett par förändringar på sajten. Det stora är att vi, av olika anledningar, valt att ta bort forumet. För att betygsätta egenskaper eller föreslå marknadsvärden får ni logga in med hjälp av Facebook, vilket tar ungefär två knapptryck. Ni ser en FB-knapp längst upp till höger på sajten, eller i rutan för att betygsätta egenskaper inne i en spelarprofil.

Mikael Thorstensson lägger fotbollsskorna på hyllan och slutar att blogga. Det är självklart tråkigt att Sveriges mest underhållande fotbollsblogg försvinner. Ett stort tack till "Thorsten" för alla roliga blogginlägg och vi önskar honom ett stort lycka till i sitt nya jobb som klubbchef för Sollentuna. Frågan är hur vi ska kunna ersätta honom. Tipsa oss gärna om ni har förslag på bloggare.

Har ni andra tips, förslag eller undrar över något kan ni kontakta mig på jakob.celik@fotbolltransfers.com.

God jul!

Publicerad: 2012-10-25 01:26

Svensk Elitfotboll gav IF Brommapojkarnas akademi högsta betyg. Laget matchar även flest unga spelare i Superettan. Talangfabriken får i snitt fram 4-5 elitspelare från respektive årskull.

I jämförelse har den holländska klubben Ajax som mål att vartannat år få upp tre spelare till a-laget. Andra klubbar som Inter och Dinamo Zagreb räknar med minst två spelare per år.

Ett av många framgångsrika BP-lag är 94:orna. Så här har det gått för en del av spelarna:

Simon Tibbling – skrev på för Djurgårdens IF under 2011. Har gjort 14 allsvenska matcher i år. Spelar i P94-landslaget.

Edward Owusu – mittbacken värvades ifjol av AIK. Lånades ut i år till samarbetsklubben Akropolis, där han fått en del speltid. Spelar i P94-landslaget.

Tim Söderström - gick tillsammans med Tibbling över till DIF. Spelar i deras U21-lag.

Ludwig Augustinsson – ytterbacken nobbade holländska Twente för att utvecklas i BP (läs mer här). Har i år tagit en ordinarie plats i BP:s startelva. Spelar i P94-landslaget.

Jacob Une Larsson – ingår i BP:s Superettantrupp och har fått en del speltid.  Har tillhört P94-landslaget.

Tim Jakobsson – spelade division 1-fotboll med IK Frej i två säsonger innan Championship-laget Wolverhampton Wanderers kontrakterade honom i somras, som fotbolltransfers.com kunde avslöja (läs mer här).

Victor Söderström – anfallaren ingår i BP:s a-trupp och har gjort ett par inhopp i år.

Yanku Marrah – född 1995 men spelade med 94:orna. Har provtränat med Sampdoria och Fulham. Spelar i P95-landslaget.

Stefano Vecchia Holmqvist – värvades av BP som 7-åring (läs mer här). Född 1995 men spelade med 94:orna. Ingår idag i BP:s U-trupp.

Publicerad: 2012-09-17 01:14

Vägen till framgång är inte alltid spikrak. Inte ens för talangfulla brassar. Utan att ha slagit igenom i hemlandet flyttade Givanildo Vieira de Souza år 2006 för att testa lyckan utomlands. Han hamnade i den mindre glamorösa japanska andraligan.

Sex år senare är ”Hulk”, som han kallas, såld för 500 miljoner kronor till den ryska storsatsande klubben Zenit St. Petersburg. Om någon nu undrar över hur han fick sitt artistnamn:

- Jag var ett stort fan av ”The Incredible Hulk” när jag var liten. Mina föräldrar kallade mig för Hulk eftersom de tyckte att jag påminde om karaktären, har Hulk berättat för Goal.com.

Många storklubbar har under en längre period varit på jakt efter Hulks signatur. När inget hände den 31 augusti var de flesta, inklusive brassen själv, inställda på en fortsättning i Portugal. Men Zenit ville annat och spände musklerna.

Porto gör nu en rejäl vinst men även andra parter får en del av kakan. Uruguayanska CA Rentistas, en klubb han aldrig representerat, har tjänat en rejäl hacka. I alla fall på pappret. I själva verket har vinsten slussats vidare till ett företag som ägs av agenten Juan Figer.

För besväret har den uruguayanska klubben fått en fast summa varje månad. Samarbetet mellan parterna inleddes redan 1999 och ett antal spelare har sedan dess sålts vidare till Europa på liknande sätt.

2008 betalade Porto 5,5 miljoner euro till Rentistas, eller rättare sagt Figer, för 45 procent av rättigheterna till Hulk. Utköpsklausulen i hans personliga avtal uppgick till hela 40 miljoner euro. Han var då en okänd brasse som hade öst in mål i Japan. Porto såg något som ingen annan upptäckt.

Succén lät inte vänta på sig. Ifjol förvärvades ytterligare 40 procent för 13,5 miljoner euro. I samband med det förlängde Hulk sitt kontrakt och utköpsklausulen ökade till 100 miljoner euro.

När Zenit värvade brassen för två veckor sen gick endast 85 procent av köpeskillingen till Porto. Hulk och hans riktiga agent Teodoro Fonseca hade rätt till ett par procent medan resterande gick till Juan Figer.

Agentens totala vinst på Hulk-affären landar på ett par hundra miljoner kronor. Sedan början av året har FIFA reagerat på samarbetet med den uruguayanska klubben. Figer och Rentistas är nu under granskning.

I Argentina upptäckte skattemyndigheten nyligen att flera övergångar gått via en tredje klubb. Jonathan Bottinelli bytte från San Lorenzo till River Plate tidigare i sommar. I affären involverades den chilenska klubben San Felipe, som han aldrig spelat för, och bankkonton i skatteparadis.

Skattemyndigheten misstänker omfattande skattefusk och har inlett en granskning av 30 inhemska övergångar. Under tiden är 146 agenter (av totalt 210 registrerade) samt ett antal spelare avstängda. Framförallt är det klubbar i Chile, Uruguay och Schweiz som agerar som tredje part.

I England och Frankrike är det förbjudet med en tredje part som ägare. I Portugal är det mer regel än undantag. Porto har exempelvis endast sju spelare som ägs till 100 procent. Det här förekommer även i många andra länder, bland annat i Sverige.

UEFA diskuterar nu ämnet för fullt och funderar starkt på att vidta åtgärder. Spelare som inte ägs till 100 procent av klubben riskerar att inte få delta i Champions League eller Europa League. Går förslaget igenom kan det röra om i många klubbar.

Publicerad: 2012-08-20 14:15

Det viktigaste från helgen:

1. "It’s all getting messy" översattes till "get Messi". Och helt plötsligt hade Manchester City under sommaren 2009 erbjudit 30 miljoner pund för Lionel Messi. Av misstag. Det avslöjades igår. Budet nobbades som ni säkert förstår. För 30 miljoner pund får man eventuellt en av Messis armar. Läs mer om det här. Messi behövde förövrigt bara 16 minuter för att ta ledningen i skytteligan. Den platsen behåller han säsongen ut.

2. Minns ni Nils Wibergs kommentar om Tobias Sana? Vem är Nils? Vd:n för Blåvitts storsponsor Prioritet Finans. ”Nu hamnar han i Ajax, i B-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, och sedan har han fått sina jävla miljoner. Han kan lika gärna bli astronaut eller börsmäklare”, förklarade Nils (läs mer här). Idag var Sana på sitt första rymduppdrag. Han fick göra två mål när Ajax läxade upp NEC Nijmegen. Sana behöver inte byta karriär trots allt.

3. Real Madrid inledde säsongen utan ett enda nyförvärv - för första gången på 34 år. Stort! Reals senaste inköp var portugisen Fabio Coentrao - som värvades den 5 juli 2011.

4. Roma har tydligen sålt eller lånat ut hela 43 spelare den här sommaren.

5. Varken Fernando Llorente eller Javi Martinez fanns med i Athletic Bilbaos premiärmatch. Det innebär troligtvis att duon lämnar. Llorente till Juventus och Martinez till Bayern München?

6. Roberto Mancini klagar fortfarande på att han inte får värva spelare. Kommentar överflödig.

7. Alex Song till Barcelona för 19 miljoner euro. Barça har nu sedan år 2000 köpt sju spelare från Arsenal för totalt 155 miljoner euro. Overmars, Petit, Van Bronckhorst, Henry, Hleb och Fabregas är de andra spelarna. Alex Song är även den sjunde afrikanska spelaren att representera Barcelona. Lucky number seven. Visste du att Song har tio bröder och 17 systrar?

8. Milan och Inter är på väg att byta anfallare. Cassano mot Pazzini. Plus 5-10 miljoner euro…till Inter! Det är inte första gången Inter-presidenten Massimo Moratti får till en så bra affär. För ett par år sen sålde han Zlatan till Barcelona.

9. Det florerar ständigt rykten om John Guidetti och det är svårt att bedöma sanningshalten. Igår meddelade agenten att han har kontakt med 15 klubbar.  Jag tog en titt på vilka klubbar det ryktats om sen säsongen tog slut: Sunderland, Siena, Blackburn, Feyenoord, Lazio, Fiorentina, Sampdoria, Napoli, Roma, Newcastle, Borussia Dortmund, Schalke, Borussia Mönchengladbach, Galatasaray och Fenerbahce. Ironiskt nog är det just 15 klubbar (om jag inte missat någon). Vilken av dessa blir det i slutändan?

10. Glasgow Rangers degraderades till fjärdeligan. I premiärmatchen fanns 38 160 åskådare på plats. I andra omgången hela 49 118. I jämförelse hade Sveriges hösta liga totalt 50 557 åskådare i den senaste omgången – fördelat på åtta olika matcher.

Publicerad: 2012-07-28 20:00 | Uppdaterad: 2012-08-07 10:00

Det svenska transferfönstret öppnar igen om några dagar – 1 augusti. De flesta lagen gör då ett fåtal truppförändringar. Men det finns ett lag, lite högre upp i landet, som i dagsläget sticker ut.

I Östersunds FK kan det hända en hel del de närmaste veckorna. ÖFK utmärker sig i Silly Season avseende både nyförvärv och förluster. För er som inte hängt med, här kommer en liten sammanfattning:

Först och främst har de en spelare vid namn David Accam, om någon nu mot all förmodan missat det. Den vindsnabbe yttermittfältaren har öst in mål i division 1 norra, jämförts med barndomsvännen Waris Majeed och scoutats av tio allsvenska klubbar. Även lag i exempelvis Superettan har funderat på ghananen, men insett att de är chanslösa.

Den närmaste veckan avgörs hans framtid. Och då står det troligtvis mellan BK Häcken, Helsingborgs IF och Malmö FF. De två första har lagt bud på närmare två miljoner kronor, det sistnämnda är på väg att göra det.

Två miljoner kronor. Sug på den karamellen ett tag. Det är enormt mycket för en division 1-spelare. ÖFK lär vilja få in en vidareförsäljningsklausul också. Hur långt räcker de pengarna? I dagsläget skulle den summan finansiera ungefär 60 procent av spelarlönerna i ÖFK. Välbehövliga pengar för en klubb som ifjol gjorde en förlust på 380 000 kronor.

Det slutar inte där. Brian Wake skrev igår på för Superettanklubben Umeå FC. Christoffer Fryklund är på väg bort och provtränar med norska Sarpsborg 08. GIF Sundsvall har testat trion Tom Perman, Seon-Min Moon och Samuel Mensah. Den sistnämnda har imponerat på GIF, men ingen av dem ser ut att lämna under det här fönstret.

Tidigare i sommar försvann engelsmännen Kyle Hawkthorne och Matthew Barnes-Homer. Och spanjoren Teto Nogues förstärkte truppen.

Som fotbolltransfers.com avslöjade så har Emir Smajic, Västerås SK:s skyttekung, precis skrivit på. För ett par veckor sedan testade ÖFK inte mindre än åtta provspelare, när Premier League-laget Wigan Athletic var på besök. Två av spelarna tränar fortfarande med laget, samtidigt som tre nya provspelare anslutit.

Ordförande Daniel Kindberg har varit på en scoutingresa i bland annat Småland. Tränaren Graham Potter har tagit flyget ända till Ghana och England för att titta på nya spelare. Förmodligen bara för att scanna av marknaden, för att snabbt kunna agera om fler spelare lämnar.

Som sagt, spelaromsättningen är hög. Framförallt är jag nyfiken på vart David Accam hamnar. Och om han klarar av att spela i Allsvenskan. Förväntningarna på honom lär vara skyhöga.

UPPDATERING 7 augusti: Sedan jag skrev det här inlägget har det hänt en hel del. Östersund har värvat engelsmannen Ryan Gilligan, mexikanaren Alexis Mendiola, ghananen Thomas Boakye och division 3-målvakten Björn Johansson.

Det blev till slut Helsingborg för David Accam. Klokt att han får spela klart säsongen i division 1. Emil Dalesten har lämnat, medan bland annat Patrik Lindgren lånats ut.

Till sist har de även haft Mohammed Takiyudin och James Bangura på provspel. Bangura är anfallare som även allsvenska klubbar visar intresse för.