Fotbolltransfers.com - Har ni hört den förut?
Till bloggens startsida
Har ni hört den förut?
Publicerad: 2014-05-05 12:44

Ni har kanske hört den förut. Den om en presskonferens i katakomberna på Hammarbys hemmaplan, där en gästande tränare är mer än nöjd med en poäng och Bajens dito knorrar och är besviken. Den när de grönvita haft över 20 avslut, och max två har gått hela vägen in. Det är en modern klassiker, som ju är inte helt uppskattad i kretsarna söder om Gamla Stan.

Ett IFK Värnamo som inte kommer behöva gnugga fasta situationer i veckan åkte hem igår efter ett mål på frispark och ett på hörna. De packade in sina cheerleaders och pompoms i bussen och slumrade förmodligen rätt sött på den drygt 40 mil långa resan hem. Annat var det på Södermalm i Stockholm. Där resan hem i många fall inte tar mer än en halvtimme, men mycket väl kan ha känts som en evighet. Det är ju för bekant, det här. De har varit med om det för många gånger. De har hört den här förut, och den är inte kul längre.

Nanne Bergstrand, huvudtränare i Hammarby, fick frågan på presskonferensen om huruvida han tycker det är jobbigt att ligga i mitten av tabellen när man i vanlig ordning är tippade favoriter. En bedrövligt dålig fråga givetvis, men det kan vi avhandla en annan gång. ”Man måste fokusera på processen, annars blir man resultatfixerad och då kan det bli jobbigt” svarade Nanne, hur som helst.

Jag upprepar: Annars blir man resultatfixerad. Tur då att inte en enda fotbollssupporter i det här landet är det, va. Men man fattar ju vad han menar. Det är inte Nannes fel att Bajen gör sin femte säsong i Superettan, och det är inte Nannes fel att hans process med laget just börjat. Som supporter ser man såklart inte detta på samma sätt. Fem år är en lång tid när ett år är ett för mycket.

Hammarby har en lång säsong framför sig. Dels för att det här är ytterligare ett år av motståndarsupportrar med cheerleaders och arenor som knappt går att hitta. Och dels för att den här presskonferensen, efter matchen där man haft tre gånger så många avslut men gjort lika många mål, kommer att äga rum igen.

”Vi har fortfarande mycket att utbilda spelarna i”, underströk Nanne igår. Den tempostarka, passningsorienterade fotbollen med hög press, den han gillar att kalla den tyska modellen, är ny för många av spelarna. Han har själv poängterat att det borde spelas mer på det sättet i Sverige, och kanske är just detta ett av lyckokasten för Hammarby. Man hamnar möjligtvis i framkant och kan dra nytta av den här sortens framförhållning vad det lider. Men inte idag. Idag sitter det ännu inte, och det är en snårig väg till dess att det gör det.

För de resultatfixerade supportrar som under den evighetslånga halvtimmen på väg hem från arenan igår, inte såg minsta ljus i tunneln - ni kan åtminstone glädjas åt att ni inte hade ett par pompoms i näven. IFK Värnamo måste faktiskt vakna upp även idag och vara en klubb med cheerleaders, kom ihåg det. Detta tillsammans det faktum att det kommer ordna sig så länge Nanne får göra sin grej, får bli er tröst för tillfället. Inte idag, kanske inte ens i år, men nån gång.

Processen har precis börjat, även om det inte känns så. Men det har ni ju också hört, ett par gånger för mycket. Och jag vet, det är inte kul längre.

Annons: