Fotbolltransfers.com - Sköldpaddan och haren
Till bloggens startsida
Sköldpaddan och haren
Publicerad: 2014-04-14 11:22

Vi såg det flera gånger under 2013, och Andreas Alm nämnde det själv vid något tillfälle. Att hans svaghet, eller utmaning om man så vill, är matchcoachandet. Vi såg det i premiären mot IFK Göteborg, när Stahres gäng helt nollställde AIK:s centrala mittfält och vann matchen på övertaget det gav. Vi såg det igår, när Gnaget tog emot ÖSK, vars tränare gjort väldigt mycket rätt och relativt lite fel sedan han tog över laget. Vi såg hur Örebro jobbade sig in i andra halvlek och, förvisso snöpligt i den specifika situationen men inte alls oväntat, kvitterade och fick med sig en poäng.

AIK landade tvåa i tabellen förra året, och jag satte dem som guldfavoriter inför 2014. Av naturliga skäl reviderar man inte ett sådant tips efter tre omgångar, men det som spökar i bakgrunden är helt klart huvudtränare Alms oförmåga att hitta rätt plan b.

Vi kan dessutom skita i tabellen helt, för det AIK står inför härnäst har ingenting med seriespelet i stort att göra. På onsdag är det derby mot Djurgården, och den matchen är isolerad från allt annat som händer under året. Hur man ligger till i ligan, eller hur många poäng man plockat mot Mjällby eller Gefle i omgångarna innan är ointressant. Stockholmsderbyt är en egen tävling, det lever sitt liv utanför Allsvenskan. Vad som däremot är relevant i allra högsta grad, är att Andreas Alm ställs mot Sveriges kanske smartaste tränare.

Pelle Olsson har utmanövrerat motståndartränare efter motståndartränare, gång på gång, under hela sin karriär. Man håller sig inte kvar i högsta serien med de knappa resurserna utan att klara av att ligga steget före. I de två matcher Djurgården spelat klart i år har han 5-0 i målskillnad, men det är hans facit de senaste tio åren som verkligen väger någonting här.

Skit i tabellen, och skit i de inledande matcherna. Det är derby på onsdag, och det räcker egentligen inte att säga att det är en egen tävling. Det är ett eget parallellt universum. Och i den bubblan, i den isolerade fighten, står en av 2014:s bästa matchcoacher, mot en som fortfarande fumlar med att få pusselbitarna på plats.

Annons: