Fotbolltransfers.com - Det är inte tyckarna som är fotbollssverige
Till bloggens startsida
Det är inte tyckarna som är fotbollssverige
Publicerad: 2014-03-31 12:46

Det är för svårt och stort det där med ett människoliv som bara släcks. Det går inte att greppa vad det innebär att någon plötsligt bara inte finns längre. Det blir att vi famlar i mörkret, försöker hitta någoting att ta tag i för att slippa trilla ner i det bottenlösa och obegripliga ingentinget.

I slutet av den första halvleken av matchen mellan Helsingborg och Djurgården igår stormades planen. En ensam supporter sprang in och jagades givetvis ikapp av vakterna, men kort därpå hade många från bortasektionen klivit ner på planen för att hålla matchen bruten. Den första instinkten hos journalisterna på stormedia: Fördöm det här, ta avstånd nu, gör nåt, det räcker, ut med packet. Men Djurgårdarna ville inte bråka. De ville göra domaren, lagen, arenan och resten av fotbollssverige uppmärksamma på vad de just fått veta. En supporter från deras egna led hade avlidit på sjukhus efter att ha misshandlats på stan före matchen.

Alla dagar i veckan hade jag tagit den planstormningen, jag med. Det var helt rätt.

Det fortsatte under kvällen, och det har fortsatt idag. Genierna som förstått att det har gått för långt, förståsigpåarna som menar att nu är det hårda tag som gäller. Och i bakgrunden sitter hela fotbollssverige i sorg, försöker orka avbryta de yrvakna tyckarna och förklara att supporterkultur i grunden är något positivt. Tyvärr är diskussionen så polariserad sedan tidigare att det inte finns förutsättningar för att omedelbart mötas när sånt här händer. Tyvärr är vi inte ens överrens om vad som ska definieras som positivt.

Men det är inte tyckarna som är fotbollssverige. Det är alla ni som agerade igår, som visade respekt och deltagande, som åkte till Stadion eller något annat ställe för att lämna en halsduk. Som skrev fint och pratade fint. Det är ni som inte orkar springa till tunnelbanan eller garva vid kaffemaskinen idag. Det är ni som påverkats på riktigt, och det är ni som vet hur vi ska ta oss ur detta. Kanske inte än, kanske famlar ni fortfarande. Kanske har ni trillat ner i det där ingentinget ändå, och det är också okej. Kanske vill ni bara vara ifred ett tag.

Gårdagens händelse satte fingret på hur oerhört kvickt och besinningslöst många väljer att håna, kräva svar och förakta. Det här är ett extremt exempel på hur fel det kan bli när man reflexmässigt häver ur sig dynga om hur vred man blir på de här gräsliga supportrarna och att de är en skam för fotbollen. Ett extremt tydligt och smärtsamt exempel där man ser supportrar kliva in på planen, skickar en tweet om att det här är för ynkligt, tar en tugga av mazarinen för att 30 sekunder senare sätta den i halsen. Bita sig i tungan och först då tänka efter. Det hoppas jag att de som var för snabba igår tar med sig. Att man väljer att sansa sig. Att nästa gång inte sitta som en självbelåten katt på sin bekväma pressplats och utgå från att man har alla svaren.

Ni är många som ska vara stolta över hur ni agerade igår – ni som själva tar ansvar för fotbollsvärlden för att ni vill göra det. Inte för att det finns ett bakomliggande agg eller lösa förutfattade meningar utan förankring i verkligheten. Jag älskar att vara en del av samma fotbollsfamilj som er.

Låt oss ta det här i den takten vi själva känner att vi kan. Orkar man inte ta diskussionen med oinitierade kollegor i lunchrummet idag så behöver man inte. Låt de som skriker högt utan att ha tänkt efter finta bort sig själva, jag lovar att ni som fokuserar på den positiva kulturen kommer vinna. Förmodligen inte just idag, men får jag inte tro att ni gör det i det långa loppet vet jag inte vart jag ska få min energi från.

Men just nu får man också strunta i det perspektivet om det inte känns rätt i magen att debattera. En supporter sa hej då till sina barn igår, åkte iväg till match och kom aldrig hem igen. Gör det ni behöver för att hantera det. Åk till Stadion och krama nån ni inte känner, gå på nån annan match ikväll, kanalisera energin till att ta oss vidare, eller bara softa.

För ett människoliv släcktes och det går inte att få grepp om. Ni ska veta att det är helt okej att inte få det.

Annons: