Fotbolltransfers.com - Vilka är ni?
Till bloggens startsida
Vilka är ni?
Publicerad: 2014-03-17 17:58

Få saker smickrar den här stan som vårväder och fotboll. Att sparka grus i Converse under en promenad längs med Råsundavägen eller under tunneln vid Gullmars, på väg till match, med strålande solsken ovanifrån – det är ren poesi för en vintersliten och svältfödd fotbollsromantiker. Jag var och kikade på både AIK och Djurgården i helgen, förvisso bara en halvlek med de förstnämnda. Men jag har ägnat dem båda tid på annat vis också – det är nämligen inte högsäsong för det här med matcher riktigt än, men väl för kampanjandet och premiärsjåsandet.

AIK har sedan tidigare släppt sin ”Vi är inte ni”-kampanj. En retorik som går ut på vad vi redan vet om Gnaget. För dem existerar bara ett lag. De är Allsvenskans självklara mittpunkt, eller är det universums? Alla andra lag är hur som helst bara ett luddigt töcken, som man på sin höjd känner igen namnet litegrann på. Man kan ju bli komplett vansinnig för mindre, men man hade inte blivit det om man inte någonstans kände att de har rätt att bete sig sådär.

I helgen kom så Djurgårdens motsvarighet – en spoof på Zlatans reklamfilm för Volvo. Erton Fejzullahu och Aleksandar Prijovic är ute och tränar i skogen, och så klipps det in bilder från när de gör mål. Det hela ackompanjeras av att de läser texten till ”Sjung för gamla Djurgården”, och avslutas med payoffen ”Vi har två”. Det här är svagt på flera sätt, men ställt i relation till AIK:s kampanj blir en aspekt extra tydlig.

Svenska fotbollslag har överlag alltid varit dåliga på att profilera sig. Upptaktsträffarna inför seriestarterna är riktiga sömnpiller, för ingen har någonsin tänkt igenom vilken bild de vill förmedla av sig själva. Och det här går igen ständigt. Man har ingen tanke bakom det man kommunicerar eller hur man kommunicerar. Undantaget? You guessed it, AIK. Min lillebror beskrev en gång AIK:are som att ”Det är så jävla mycket brösta upp sig och ut med armarna”. Träffsäkert, och också en bild alla delar. Så för sig en AIK:are. En AIK:are kallar sig dessutom AIK:are – inte AIK-spelare eller AIK-supporter. En AIK:are pratar som Björn Wesström. Det här vet alla.

Alla vet det för att AIK gång på gång, ständigt och jämt, kommunicerar exakt samma sak. Kom och ta oss, hifdif, vi är inte ni. Man kan tycka vad man vill om det här, det är nästan bara ett sundhetstecken om man som utomstående hatar det. Men man kommer aldrig någonsin kunna beskylla AIK-kulturen för att vara otydlig.

Det är precis det Djurgårdens kampanj är. Otydlig, lös i kanterna, hafsig. Kopplingen mellan ”Aldrig ensam”-konceptet och ”Vi har två” känns framtvingad. När man dessutom gör poäng av att Zlatan är en person och Erton och Prijovic sammanlagt är två, så att man kan slå sönder hela grejen med vanlig hederlig omvänd fem myror är fler än fyra elefanter-logik, då känns det som att detta borde gått igenom något filter till innan det klubbades. Men framför allt säger detta ingenting om varför man ska gå på Djurgårdens matcher. Det finns ingenting som svetsar ihop leden – något som by the way verkligen behöver göras med tanke på söndagens rätt så skamliga publiksiffra.

Ingen är i närheten av att göra det AIK gör på PR-sidan. Alla vet vilka de är, och vad de står för. Ni vet att de inte är ni. Vad ingen vet är vilka ni andra är.

Annons: