Fotbolltransfers.com - Nanne, och allt vad det innebär
Till bloggens startsida
Nanne, och allt vad det innebär
Publicerad: 2014-03-02 19:10

”Det är väl bara att vänta ut det här nu. Lagom till upptaktsträffen är de seriefavoriter igen.”

Så sa en kompis till mig just när Hammarby anställt Nanne Bergstrand som huvudtränare. Och det är värt att stanna upp en sekund och fundera över vad han faktiskt säger. Det går nämligen så snabbt i Bajen att man lätt hoppar över både ett och två steg när man ska reflektera över det. Hammarbys unika förmåga att ändra sig utan att ändra sig har den effekten – det händer grejer på ytan men ingenting på djupet. En logisk följd är att allt känns förgängligt. För mindre än åtta månader sedan hade Gregg Berhalter det där tränarjobbet, och jag minns knappt hur han ser ut.

Nåväl. Nu är vi här, ny säsong och ny kula. Nya promenader ska tas över Skanstullsbron. Nya segrar ska skrikas ut över Gullmarsplan och nya förluster ska bortförklaras över deppiga öl på kollgrillsbaren. Hammarbys tävlingssäsong börjar på tisdag, och man möter ett lag man har hjärtat i halsgropen-minnen från sedan tidigare.

Man är dum i huvudet om man ifrågasätter Nanne Bergstrands fotbollskunnande. Valet av honom som huvudtränare är förmodligen det mest kompetenta Bajen gjort på länge. Det man ska ha mest credd för är dock inte att man anställt Nanne, utan för att man verkar ha anställt Nanne med allt vad det innebär. De som behövt agera förälder förut, Kennedy mest, får ta ett kliv tillbaka och fokusera på att lira fotboll. Bergstrand missionerar dessutom sin fotbollsidé i supporterleden – genom poddar och infokvällar – på ett sätt som förankrar en förståelse för vad man vill göra. Klokt.

Det varningens finger som ska höjas är inte inför något av det som är nytt, utan för det som är kvar sedan gammalt – att alla ägg ligger i precis samma korg. Den allmänna uppfattningen är ju att det här ÄR lösningen på gåtan, den här gången HAR man knäckt koden. Precis som det varit alla andra gånger. Och precis som det varit alla andra gånger är det allsvenska avancemanget någonting man anser sig äga på förhand. Det kan möjligen tas ifrån Hammarby under året, men utgångsläget är att man kommer gå upp.

På tisdag inleder man sitt cupspel för i år, och är man riktigt smart så agerar man där på ett sätt som kommer gynna seriespelet – inte cupspelet. Självändamålet med framgång i cupen för en klubb som Hammarby är egentligen helt obefintligt. Att lyckas där men inte i Superettan skulle antagligen bara vara frustrerande.

Men skit i det nu. Det är match, det är promenad över Skanstullsbron. Det är Gullmarsplan och kolgrillsbaren. Det är öl och det är Bajen. Det är tävlingspremiär med Nanne, och allt vad det innebär. Fan vet om man inte är mer peppad än någonsin.

Och fan vet om inte Hammarby är seriefavoriter igen.

Annons: