Fotbolltransfers.com - Bajen från den ljusa sidan
Till bloggens startsida
Bajen från den ljusa sidan
Publicerad: 2013-09-30 00:48

Ett gäng grejer gjorde en extra glad på Stockholmsarenan idag – publiksiffran till stor del. Tabelläge, läktarbråk färskt i minnet, sen avsparkstid och bitande kyla till trots – 14208 personer letade sig till matchen. Det är inte på något sätt avvikande, alla vet att Hammarby har en trogen publik. Men det är inte mindre imponerande för det. En annan härlig grej är att Nahir Besara gjorde mål. Det unnade jag honom, som det brukar heta. Killen har fått mycket skit från diverse håll, och det har det väl funnits fog för. Men ska man vara helt rättvis så kan inte omställningen ha varit enkel, från att ha varit väldigt central och spelförande i Assyriska, till att från första början ha satts på fel position i Hammarby. Självförtroendet kan ha fått sig en och annan törn efter vägen, och att få göra (ett snyggt dessutom) mål är ibland viktigare för vissa spelare än andra.

Jag surrade med Kevin Walker efter matchen, och han var ganska säker på att de vunnit om de inte fått en gubbe utvisad. Och visst, Hammarby hade kanske inte stått med tvåbackslinje (!) och forcerat på det där galna sättet i slutet om man inte varit i numerärt överläge. Men frågan är om slutresultatet inte säger lite mer om Sundsvalls numera konstanta stolpe in, än vad det gör om Bajens förmåga i den här matchen. Första halvlek var riktigt trött, men de grönvita var definitivt värda större utdelning i andra. Billy Berntssons nick just utanför statuerar väl nästan löjligt övertydligt exempel på det.

Nio poäng och en del målskillnad att plocka in på Sundsvall som ännu ruvar på kvalplatsen, med fyra omgångar kvar – det var inte vad någon förväntade sig att Bajen skulle stå inför den här säsongen. Oavsett om man klarar det eller inte finns frågetecken inför nästa år, typ som den lilla detaljen om vem som ska agera huvudtränare. Men ska man se det från den ljusa sidan så verkar det ändå finnas en förmåga att kliva fram när det behövs. För det ÄR snyggt att hålla koll på grejerna med de lösningar man får spexa till det med i uppställningen idag. Max och Guldborg borta, Theorin ut med känningar efter dryga halvtimmen – ändå är jag inte alls säker på att baklängesmålet blivit ett faktum om det inte varit för den där frisparken.

Och som sagt, publiken kommer. De är fortfarande de grönvitas starkaste vapen, och lär fortsätta vara det ett tag till. Vad som fattas nu är väl den där berömda kontinuiteten. Det vore enormt befriande att se ett Hammarby som vågade jobba vidare på det man har. Till stor del handlar tillvaron i Bajen om att kunna hantera pressen, och förmodligen skulle många spelare (inte minst ovan nämnda Besara) må bra av att man gav dem förtroende och göt mod i dem över en försäsong istället för att trixa och ändra för mycket.

Nåväl. En pinne idag, med lite mersmak och en riktig håll käften-tilläggstid. Mot en tabelltrea med ständig stolpe in får en lov att ge detta godkänt.

Annons: