Fotbolltransfers.com - Skandalrubriker och förbannade göteborgare
Till bloggens startsida
Skandalrubriker och förbannade göteborgare
Publicerad: 2013-09-20 00:22

Det gapade tomt på Bajens kortsida och i kurvan. Inte en kotte stod där, istället pryddes sektionerna av banderoller som uttryckte missnöje över de grönvitas sportsliga nederlag den senaste tiden. GAIS-klacken, som bestod i ett bra mycket större bortafölje än vad det normalt bjuds på i Superettan, viftade med flaggor och stämde upp i ”Gårdakvarnar och skit”. Vid inmarsch överröstade de ”Just idag”. Det kändes konstigt, men det var väntat, och förmodligen också just den effekt Hammarbys supportrar ville åt. Och vill man så är det givetvis också öppet mål att ironisera kring att man fick ett mål framåt under bojkotten och ett mål bakåt just efter att den var slut. Budskapet nådde hur som helst fram – draget var okej på sin höjd under den första halvtimmen, och när de som deltog i aktionen klev in på läktaren lyfte det. Som bojkott betraktat – väl utfört.

Man behöver verkligen inte etablera den här kontexten, det är solklart ändå hur trist det var som hände senare. Men nu väljer jag att göra det – en supporteraktion som hade goda möjligheter att faktiskt nå fram, raderades ut fullständigt av att några pajasar drog igång stök på läktaren.

Jag skulle aldrig få för mig att döma ut ett kollektiv, att svartmåla supportrar som grupp. Jag betackar mig för kommentarer om ”Pinsamma Bajen”, och jag tycker att diskussionen kring när det är befogat med skandalrubriker är sjukt ointressant. Skandalrubriker är dåliga även om det finns fog för dem – de berättar inte längre någonting om vad som hänt. De har slitits för mycket.

Helst av allt vill jag bara att vi pratar om det som hänt utan att det antingen är supportrar som är ligister, eller polis och säkerhetsansvariga som är inkompetenta jönsar. Den vattendelaren kom ju givetvis som ett brev på posten, både på twitter och i surret på läktarplats.

Nåväl. Runt den 55:e minuten blev jag uppmärksam på stöket som uppstått på GAIS-supportrarnas kortsida. De gästande supportrarna befann sig på nedre etage. Ett tiotal personer hade, jag vet inte hur eller varifrån, tagit sig in på övre etage. Där hade det fram till dess varit helt tomt, inte en människa hade suttit där. Övre och undre etage började hetsa mot varandra, skrika, vifta, kasta föremål, kasta bangers – all den jazzen. Några på undre etage valde också att ta sig närmare kurvan, genom ännu en tom sektion, för att möta den delen av publiken som befann sig på andra sidan av det uppsatta nätet. Domaren bröt matchen, ordningsvakter och polis organiserade sig.

Andreas Drugge kilade bort till supportrarna och försökte kalla på deras uppmärksamhet för att signalera typ ”Skit i det där nu, vi spelar fotboll istället”. Han lyckades väl sådär.

När spelarna gått av planen och matchen varit bruten en stund tog jag mig ner och gick mellan planen och läktaren bort till kurvan där det fortfarande var stökigt, för att försöka få någon slags klarhet i vad som pågick. Jag lyckades lika bra som Drugge ungefär, det var väldigt svårt att utläsa vilka som var intresserade av att fortsätta stöket och vilka som högg i kompisarna för att försöka få med dem därifrån. Det var i alla händelser rörigt, och det hade gått en så pass lång stund att det inte kändes sannolikt att matchen skulle dra igång igen.

Jag vet att när Djurgården – Mjällby bröts i våras så tog man beslutet ganska omgående, men mötet drog ut på tiden för att man ville ge polisen chansen att förbereda arbetet med att tömma arenan på ett så bra och lugnt sätt som möjligt. Det var ungefär det jag trodde hände bakom de stängda dörrarna även ikväll.

Men det skulle visa sig att det som tagit tid var en lång diskussion mellan representanter för Hammarby, GAIS och polisen. Hammarby och polisen ville spela vidare, GAIS ville inte.

Såhär: GAIS huvudtränare och sportchef skrädde verk-li-gen inte orden på presskonferensen efteråt. Det är väldigt enkelt att söla om att de var griniga för att de förlorade matchen, och att de ville ha den avbruten för att kamma hem 0-3 vid skrivbordet hos förbundet. Och man får läsa in vad man vill. Personligen upplevde jag dem som genuina, och att deras agenda först och främst var att vara tydliga med vart de stod i frågan.

- Jag tycker att det är helt sjukt, det som händer. Jag måste få säga det. Supportrar kommer runt, de kastar ner stolar, bomber, smällare, kalla det vad fan ni vill. Vi sitter i ett rum och dividerar, där GAIS tydligt säger vi kan inte spela vidare. Vi kan inte säkerställa våra spelares och ledares säkerhet. Hammarbys representant säger naturligtvis att vi ska spela vidare, för de vet vad som händer annars. En supporterpolis från Hammarby försöker få det här till att det var GAIS supportrars fel, att det är två som träter. Matchdelegaten säger att vi provar ungefär, sa sportchef Jonas Lundén.

- Känslan man får är ju att den här matchen aldrig återupptagits om den spelats någonstans utanför Stockholm. Och jag menar, de sitter och skrattar där på mötet när vi inte vill spela vidare, sa huvudtränare Askebrand.

Och stämmer det är så är faktiskt den verkliga skandalen inte att det kastas saker och ruffas på läktaren, utan att man som gästande tränare kan bli utskrattad på ett matchmöte när man är uppriktigt oroad för sin egen och sina kollegors säkerhet. Vad fan är det, liksom?

Nåväl. Någon gång behöver vi komma längre än att jiddra om vems fel allt är. Jag har inte en aning om hur de som var på övre etage tog sig dit. Det ska enligt uppgift jag inte fått full klarhet i än, egentligen vara svårt. Då är väl det en säkerhetsfråga, som arrangören ansvarar för. Jag har heller ingen aning om hur det gick till när man kom på att man skulle bege sig dit, men det är enligt all rimlig logik superkorkat.

Och jag skiter fan i vem man kan rikta flest fingrar mot, jag orkar egentligen bara tycka en sak om det här. Och då är vi tillbaka till det jag inledde den här texten med – det matchen skulle handlat om, åtminstone från läktarhåll, går helt förlorat. Man skulle med den tysta halvtimmen visa att ”Ja vafan, vi älskar Hammarby och vi kommer att stå här vad som än händer, men såhär ledsna blir vi när allt går åt helvete. Fixa det, är ni snälla.”

Det är ju ingen som har med sig det från matchen idag. Allt man har är med sig är en begynnande köldskada efter att ha fryst halvt ihjäl i väntan på besked från matchmötet, två förbannade göteborgare och en diskussion som är så polariserad att man inte ens orkar ta den längre.

Hur jävla kul är det?

Annons: