Fotbolltransfers.com - Mittenfingret upp - polisnotorna väck
Till bloggens startsida
Mittenfingret upp - polisnotorna väck
Publicerad: 2013-09-10 20:43

Det var aldrig tal om åsikt i den här frågan, det var bara tal om kunskap. Aldrig har jag känt mig så begåvad i jämförelse, som när jag diskuterat graden av rimlighet i polisnotornas existens med folk som anser den vara hög. När människor formulerar sig på så vis att klubbarna ”betalar för sina huliganer” inser man ju illa kvickt att det kan ta en stund för polletten att trilla ner här. Nåväl, idag bekräftade Beatrice Ask att faktureringarna ska upphöra. Till er som tagit strid för det här på allvar – klubbar, supportrar, vilka ni än är: Sträck på er, och markera det här datumet i kalendern.

10 september 2013. Dagen då alla mittenfingrar som riktats mot det här vansinnet äntligen vann.

I en intervju med Fotbollskanalen idag säger Ask att faktureringen är orimlig och orättvis. Och det är ju sant såklart, men det är också århundradets underdrift. Hon hänvisar även till de ”två ordentliga utredningar” som gjorts, och när jag läser det brister jag ut i ett sånt stort LOL att det ekar i väggarna. Bo Svenssons utredning, som var fullsmockad med faktafel, där han kom fram till att det behövs incitament för att sköta säkerheten kring fotbollsmatcher, och där han på riktigt använde frasen ”klubbarna får skylla sig själva” (eftersom de VALT att bolagisera) definierar alltså vår justitieminister som ordentlig.

Det här, tillsammans med det faktum att hela grejen var sanslös från början, gör ju att man inte riktigt vet hur man ska reagera. Ska man kasta sig in i glädjeruset, eller ska man mest bara tänka att det är gött med valår runt kröken så att regeringen tvingas omvärdera sina allra värsta tankevurpor?

Jag själv tog åtminstone ett glatt hoppsaskutt på tunnelbanan när jag såg nyheten, och log sedan som ett fån resten av vägen till (lämpligt nog) Skytteholms IP. För även om det är så att det här inte är mer än rätt, så har fotbollsvärlden ännu en gång visat vilken kraft den sitter på när det verkligen behövs. När oinvigda försöker tala om för oss vilka vi är genom att använda formuleringar som den jag nämnde ovan – ”betala för sina huliganer”, så har vi förmåga och stolthet att opponera oss mot det.

Banderollerna, debatterna, remissvaren, spaltmetrarna, kampanjerna – mittenfingrarna. Det är magi vad klubbar och supportrar klarar av tillsammans. Och vet ni vad det är mer? Det är ett incitament. Utgången av den här striden är ett sånt starkt jävla incitament för fotbollsvärlden, att fortsätta driva de frågor vi brinner för. Vad tar vi oss an härnäst?

Annons:


Kommentarer skapas med Disqus